Vad gör man som anställd om man blir oskyldigt anklagad av sin arbetsgivare?
Kan en anställd som blir oskyldigt anklagad för div oegentligheter varav vissa allvarliga men fortfarande osanna anklagelser få upprättelse via juridiken?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Till att börja med har du som arbetstagare ett arbetsrättsligt skydd mot att en arbetsgivare på falska grunder anklagar dig för något som sedermera leder till uppsägning eller avskedande. Om vi leker med tanken att en arbetsgivare säger att en anställd stulit från arbetsplatsen (trots att det inte stämmer) och säger upp denne på grund av denna (påhittade stöld) skulle arbetstagaren kunna ogiltigförklara uppsägningen enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Uppsägningen har enligt denna lag nämligen skett utan saklig grund. Om nu arbetsgivaren ljugit ihop stölden kommer denne naturligtvis inte lyckas bevisa att den ägt rum. En sådan påhittad uppsägning skulle utan tvekan ogiltigförklaras av Arbetsdomstolen. Arbetsgivaren skulle dessutom med all säkerhet bli skadeståndsskyldig med anledning av den ogiltiga uppsägningen i enlighet med LAS.
Vidare kan tänkas att arbetsgivaren gör sig skyldig till förtalsbrott (5 kap 1 § Brottsbalken) (BrB). Det är naturligtvis inte acceptabelt att arbetsgivaren går runt och anklagar sina anställda för diverse oegentligheter. Således kan det vara ett alternativ att anmäla arbetsgivaren för förtal enligt nyss nämna paragraf. Skulle arbetsgivaren ha gått så långt att denne anmäler arbetstagaren till åtal på falska grunder skulle även arbetsgivaren kunna bli dömd för falsk angivelse enligt (15 kap 6 § BrB).
Dessa juridiska regler ovan kan vara bra att som arbetstagare ha koll på om man blir oskyldigt anklagad för diverse oegentligheter av sin arbetsgivare. Jag hoppas därmed du känner att du fått lite klarhet i din fråga!
mvh