FrågaKÖPRÄTTKöplagen30/11/2022

Vad gäller vid försäljning av bil i befintligt skick?

Jag har sålt en bil privat genom en annons på Blocket. I vårt avtal, som båda undertecknat, står det att jag sålt bilen i befintligt skick. Jag körde bilen cirka 400 km till vår mötesplats. Bilen var nybesiktigad i juni 2022 utan anmärkning. Efter att vi gjort upp affären och köparen kör hem bilen blir det något problem med bilen och den stannar och måste bogseras hem. Jag går med på att återbetala reparationen av bromsarna eftersom det missljudet uppkom under körningen ner till köparen. Besiktningsmannen hade ingenting att anmärka på bromsarna. Jag har påpekat de synliga fel som fanns på bilen; ofullständig servicebok, skrapmärken på fälgarna samt att bilen var delvis omlackerad. Jag kände inte till några andra fel på bilen och det gick utmärkt att köra ca 400 km till mötesplatsen. Nu vill köparen att jag skall betala för reparationen av bilen men jag anser att jag inte har någon skyldighet till det eftersom bilen gick sönder efter köpet och jag inte kunde ha vetat om något av felen som skulle uppstå efter köpet. Jag anser att det är beklagligt att bilen gått sönder men att det är köparens ansvar att stå för reparationen. Jag har åberopat regler vid privatköp av bil, såsom ingen ångerrätt vid privatköp, köp i befintligt skick, det fanns inga fel som jag inte kände till mm. Jag anser att det är köparens ansvar att stå för reparationen av bilen.

Lawline svarar

Hej!


Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Inledande omständigheter

Eftersom din fråga gäller ett köp mellan två privatpersoner så kommer jag utgå från Köplagen (KöpL) och dess bestämmelser vid besvarande av frågan.


Befintligt skick

Eftersom du har sålt bilen med förbehåll om att den säljs i befintligt skick så kan det föreligga fel i vissa fall; på grund av att det är svårt att avgöra ordentligt då det inte finns tillräckligt med omständigheter så ska jag kort redogöra vilka fel som köparen kan åberopa även om bilen sålts i befintligt skick.

Om du som säljare lämnat uppgifter till köparen om bilen som inte stämmer som kan ha inverkat på köparens beslut att köpa bilen. Om du underlåtit att upplysa köparen om ett väsentligt förhållande som köparen rimligt kunde förvänta att du skulle upplysa denne om samt att det kan ha haft inverkan på köpet. Om bilen är i tydligt sämre skick än vad som köparen kan anta med hänsyn till priset och övriga omständigheter (19 § första stycket KöpL).


Slutsats

Utifrån de omständigheter du lämnat så borde ansvaret ligga hos köparen då du sålt bilen i befintligt skick.


Hoppas du fått svar på din fråga!

Elias BergmanRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 995 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Köplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo