Vad gäller vid betalning av månadsavgift för bostadsrätt vid samägande?

2017-03-26 i Samägandeavtal
FRÅGA
HejSkall sälja bostadsrätt som ägs 50/50, dock har bara jag bott där de senaste 30 månaderna och betalt alla kostnader inkl avgift 4000/mån.Kan jag vid försäljning kräva att halva avgiften 2000 kr x 30 mån skall dras från den andras vinstandel?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du och den du äger bostadsrätten tillsammans med är solidariskt ansvariga för att månadsavgiften betalas, så länge ni inte har avtalet något annat. Det solidariska ansvaret innebär att ni svarar "en för alla, alla för en". Månadsavgiften kan riktas mot vem som helst av er två, men den som betalar har sedan rätt att kräva den andra personen på dennes del.

I detta fall har du alltså rätt att kräva 2000 kr för varje månad du betalat avgiften. Detta gäller så länge ni inte avtalat om något annat, tex att du skulle betala hela avgiften medan du bodde där själv.

Hoppas du har fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att återkomma!

Med vänliga hälsningar,

Johanna Bergvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (598)
2021-07-27 Överlåtelseförbud och samägande samtidigt
2021-07-07 Handlat utan samtycke vid samägd fastighet?
2021-07-06 Tvångsförsäljning av hus
2021-06-30 Dold samäganderätt till hund

Alla besvarade frågor (94413)