Vad gäller för uppsägningstid vid andrahandsuthyrning utan hyresvärdens samtycke?

2019-10-02 i Hyresavtal
FRÅGA
Jag och min vän hyr en studentlägenhet på 3 rum svart av en kille. Vi har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig 15/08-19 tom 14/8-20. På vårt kontrakt står det att uppsägningstid är 1 månad och kan meddelas den 1a eller 15e i månaden.Nu velar han om han ska ha tillbaka lägenheten och sa upp oss igår den 30/9 vid midnatt. Idag den 1/10 säger han att beroende på svaret på en jobbintervju som han får om två dagar beslutar han sig om vi är uppsagda eller inte.Vad gäller för oss i den här situation? Jag läste något om att vi ändå kanske kan ha 3 månader efter uppsägning på oss, men förstod inte det helt om det är applicerbart i det här fallet. Tacksam för svar!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Denna fråga regleras i jordabalkens 12 kapitel. Lagen föreskriver att hyresavtal som löper mer än 9 månader alltid ska föregås med 3 månaders uppsägningstid, om inget annat är avtalat (12 kap. 4 § andra stycket 3 punkten JB). I och med att er hyresvärd sagt upp avtalet gäller det lagstadgade skyddet om 3 månader. Däremot är det värt att notera att lägenheten är upplåten utan hyresvärdens samtycke och således kan denne häva kontraktet omedelbart enligt 12 kap. 42 § JB. Ni är alltså inte "säkrade" tre månader på grund av detta.

Som jag uppfattar din fråga har enbart hyresvärden varslat om att denne eventuellt tänker säga upp lägenheten. Det verkar framgå tydligt av kontraktet att er uppsägningstid löper från första eller femtonde varje månad. Således om er hyresvärd väntar med att säga upp er börjar er tid först löpa från och med den femtonde.

Hoppas ni fick svar på er fråga,

MVH

André Blomquist
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
ADHallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-10-02 10:04
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1227)
2019-10-18 Uppsägningstid för inneboende i bostadsrätt
2019-10-18 När gäller lag om uthyrning av egen bostad?
2019-10-17 Uppsägningstid för bostadslägenhet
2019-10-13 Hur lång är uppsägningstiden för en inneboende i en villa

Alla besvarade frågor (73854)