Vad gäller angående säsongsanställning?

2017-12-27 i Anställningsformer
FRÅGA
Hej!Om man är säsongsanställd flera säsonger i rad hos samma arbetsgivare, övergår då säsongsanställningen till slut till en fast anställning fast arbetet är säsongsberoende?Jag undrar också om det finns särskilda regler kring säsongsanställning tex. turordningsregler etc.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler som berör denna fråga hittar du i lagen om anställningsskydd (LAS). En säsongsanställning kan inte övergå till en tillsvidareanställning. Däremot kan en allmän visstidsanställning göra det, om arbetstagaren varit anställd i mer än 2 år under en period då arbetstagaren haft andra tidsbegränsade anställningar hos arbetsgivaren, exempelvis en säsongsanställning, och anställningarna följt på varandra (5 a § LAS).

Turordningsreglerna gäller vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. Annars står du kvar i anställningen tills anställningstiden löper ut om ni inte avtalat om uppsägningsrätt. En säsongsanställd kan också ha möjlighet till företrädesrätt till återanställning, om denne inte fått fortsatt anställning (25 § LAS). För detta krävs dock att arbetstagaren varit anställd mer än sex månader under de senaste 2 åren och att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för det nya säsongsarbetet.

Med vänlig hälsning,

Simon Wikström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Anställningsformer (816)
2022-01-27 Kan man provanställa någon igen efter att denne varit sjukskriven under prövotiden?
2022-01-26 Vad gäller om arbetstagaren sänker ens lön för man är gravid?
2022-01-16 Kan en arbetstagare kräva att få heltidsanställning?
2022-01-15 Kan jag bli inlasad som behovsanställd på timme?

Alla besvarade frågor (98702)