När visstidsanställning övergår till tillsvidareanställning – rätt till uppsägningstid och ersättning enligt LAS

Min särbo har varit anställd som snickare i över 4 år. Timanställd. Blev uppsagd (kvällen innan julafton!) p.g.a. arbetsbrist. Hans arbetsgivare säger att han enbart har en månads uppsägningstid och vägrar betala ut lön för den pg.a att min särbo endast var timanställd och hans chef hade inget jobb, inga uppdrag, den månaden. Men är det inte så att timanställda automatiskt blir tillsvidareanställda efter viss tid enligt lag? Och är det inte flera månader man har rätt till när man varit anställd så länge? Allt enligt lag? Min särbo har inte varit medlem i facket, och vet inte vart han ska vända sig. Hans ekonomi är nu i botten på grund av detta. Om han har rätt till ersättning, hur ska han gå tillväga? Mvh orolig särbo

Lawline svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline!

Bestämmelser beträffande tillsvidareanställningar regleras i lagen (1982:80) om anställningsskydd (LAS). Huvudregeln enligt 4 § LAS är att ett anställningsavtal gäller tills vidare, om inte annat har avtalats. Det är viktigt att inledningsvis poängtera att timanställning inte är en anställningsform. Det innebär enbart att lönen betalas ut per timme. Anställningen i sig måste vara en tillsvidareanställning eller tidsbegränsad anställning. Utifrån din beskrivning utgår jag från att din särbo har varit tidsbegränsat anställd, eftersom det bäst överensstämmer med omständigheterna i din fråga.

Övergång från visstidsanställning till tillsvidareanställning

En särskild visstidsanställning kan enligt 5a § LAS övergå till en tillsvidareanställning när arbetstagaren har varit anställd hos arbetsgivaren i särskild visstidsanställning i sammanlagt mer än tolv månader:

  1. under en femårsperiod, eller
  2. under en period då arbetstagaren har haft tidsbegränsade anställningar hos arbetsgivaren i form av särskild visstidsanställning, vikariat, eller säsongsarbete och anställningarna följt på varandra.

Bestämmelserna innebär att en arbetstagare som är tidsbegränsat anställd för särskild visstidsanställning automatiskt övergår till en tillsvidareanställning när en viss tidsgräns för anställningstiden (kvalifikationstid) överskridits. Det gäller dock enligt 33 d § inte om arbetstagaren när tidsgränsen överskrids har fyllt 69 år.

Den första av de två alternativa referensperioderna är fem år, dvs. vid varje tillfälle ska man räkna samman all tid i särskild visstidsanställning under de senaste fem åren (den femåriga referensperioden). Tiden i alla tidsbegränsade anställningar för särskild visstidsanställning som arbetstagaren har haft hos arbetsgivaren under femårsperioden ska räknas samman.

Om din särbo har arbetat regelbundet under en längre tid kan han ha rätt att räknas som en tillsvidareanställd, och därmed ha rätt till uppsägningstid inklusive lön under uppsägningstiden. Att chefen påstår att det inte finns arbete påverkar inte detta, då det framgår av 12 § LAS att en arbetstagare har rätt att behålla sin lön under uppsägningstiden även om arbetstagaren inte får några arbetsuppgifter alls.

Uppsägningstid

Anledningen till att denna distinktion finns är avgörande för vid uppsägningen av anställda och deras uppsägningstid. Anställningsavtal som gäller tills vidare kan sägas upp av arbetsgivaren eller arbetstagaren för att upphöra efter en viss uppsägningstid, se 4 § LAS. För både arbetsgivare och arbetstagare gäller en minsta uppsägningstid av en månad, se 11 § LAS. Beroende på anställningstidens längd har arbetstagaren enligt samma bestämmelse andra stycket rätt till längre uppsägningstid enligt följande:

  • två månader, om den sammanlagda anställningstiden hos arbetsgivaren är minst två år men kortare än fyra år,
  • tre månader, om den sammanlagda anställningstiden är minst fyra år men kortare än sex år,
  • fyra månader, om den sammanlagda anställningstiden är minst sex år men kortare än åtta år,
  • fem månader, om den sammanlagda anställningstiden är minst åtta år men kortare än tio år, och
  • sex månader, om den sammanlagda anställningstiden är minst tio år.

En tidsbegränsad anställning upphör å andra sidan utan föregående uppsägning vid anställningstidens utgång eller när arbetet är slutfört, om inte något annat har avtalats eller följer av bestämmelsen i 5a § om automatisk övergång till tillsvidareanställning. Observera att kollektivavtal kan innehålla avvikande regler, enligt 2 b § LAS.

Följaktligen, ifall din särbo har enligt ovannämnda bestämmelser övergått till en tillsvidareanställning har han därmed rätt till en uppsägningstid om minst en månad med löner och övriga anställningsförmåner.

Hur kan han gå till väga?

Skadestånd regleras av 38 § LAS och innebär att ifall en arbetsgivare bryter mot lagen ska han betala lön, anställningsförmåner och ersättning för skada som uppkommer. Skadeståndet kan avse både ersättning för den förlust som uppkommer och ersättning för den kränkning som lagbrottet innebär. Som arbetstagare kan han också yrka på att ett anställningsavtal som har tidsbegränsats i strid mot LAS ska förklaras gälla tills vidare. När en tidsbegränsad anställning automatiskt övergår till en tillsvidareanställning enligt 5 a § eller när en tidsbegränsad provanställning enligt 6 § övergår i en tillsvidareanställning, behövs inte någon domstolsförklaring enligt paragrafen. Det går dock att föra en fastställelsetalan om att den tidsbegränsade anställningen ska förklaras ha per ett visst datum övergått i en tillsvidareanställning (AD 2004 nr 58).

Om arbetsgivaren inte följer eller rättar sig efter en lagakraftvunnen dom, betraktas anställningen som upplöst, och skadestånd enligt 39 § LAS ska utgå.

Jag rekommenderar att din särbo i första hand försöker få till en dialog med arbetsgivaren. Om det inte leder någonstans, kan han väcka en talan hos tingsrätten, se 2 kap. 2 § lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister. 

Sammanfattning

Beroende på ditt särbos anställningsförhållande så övergår visstidsanställning till tillsvidareanställning ifall vissa förutsättningar är uppfyllda. Detta innebär därmed att han har rätt till en uppsägningstid baserat på hur länge han har jobbat med bibehållen lön under tiden. Ifall du misstänker att detta inte har skett lagligen rekommenderar jag dig att antingen vända dig till arbetsgivaren eller väcka talan hos tingsrätten.

Hoppas att du fick svar på din fråga! Vi hjälper dig gärna med ditt ärende och du är därför välkommen att höra av dig till info@lawline.se eller ringa på 08-533 300 04 för att komma i kontakt med en jurist.

Vänliga hälsningar, 

Kevin DianatRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och Anställningsformer? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo