Vad är skillnaden mellan nyttjanderätt och hyresrätt?

2019-08-23 i Hyresrätt
FRÅGA
Kan nyttjanderätt jämställas med hyresrätt? Om inte, vad är skillnaden?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Nyttjanderätt är ett samlingsbegrepp som används för att beskriva flera olika typer av avtal eller juridiska upplägg som innebär en "rättigheter att nyttja" något som tillhör någon annan.

Exempel på nyttjanderätt är arrende och hyra, men nyttjanderätt finns även om upphovsrättens område där det under vissa omständigheter kan vara tillåtet att nyttja, vidaresprida och dra ekonomisk fördel av upphovsmannens verk. Den vanligaste typen av nyttjanderätt är dock hyra. Hyresavtal används i många sammanhang, allt ifrån hyresavtal för bostäder till hyresavtal för kanske en gräsklippare. Det finns inte något formkrav för hyresavtal, vilket innebär att ett hyresavtal kan upprättas muntligt så fort en överenskommelse nås. Att låna gräsklipparen från en granne i utbyte mot en hundralapp kan således innebära att ett muntligt hyresavtal har träffats.

Eftersom hyresavtal och hyra är den dominerande typen av nyttjanderätt som existerar i vardagen, är det inte ovanligt att folk använder begreppen utbytbart.

Jag hoppas att du med detta fått svar på din fråga. Om du har några fler frågor eller funderingar är du välkommen att skriva i kommentarsfältet eller skicka in en ny fråga.

Vänligen,

Hashim Mohammed Ritha
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Jag fick svar på min fråga. Tack så mycket. Men eftersom hyresrätt och nyttjanderätt används utbytbart, har jag en följdfråga. Innebär det, att ägaren till en bostad, som någon annan har nyttjanderätt till, inte har rätt att använda del av denna eller ha tillträde till den för annat än besiktning eller reparation? För det är väl vad som gäller, om man hyr? Vänliga hälsningar Mi Olofsson
2019-08-23 15:05
Hallå 025 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-24 01:44
Fråga: Jag fick svar på min fråga. Tack så mycket. Men eftersom hyresrätt och nyttjanderätt används utbytbart, har jag en följdfråga. Innebär det, att ägaren till en bostad, som någon annan har nyttjanderätt till, inte har rätt att använda del av denna eller ha tillträde till den för annat än besiktning eller reparation? För det är väl vad som gäller, om man hyr? Vänliga hälsningar Mi Olofsson Svar: Hej! Det du säger stämmer. När en bostad hyrs ut övergår nyttjanderätten till en annan person. Detta förhållande fastställs vanligtvis genom ett kontrakt. När förhållandet är fastställt övergår bostadsägaren till att uppträda som en hyresvärd i juridisk mening. Enligt hyreslagen får då denne inte tillträda lägenheten om inte det gäller besiktning, mindre reparationer och visning. I alla fallen måste denne anmäla sitt besök i förtid. För inneboende gäller samma regler, men då gäller det ytan som hyrs ut i lägenheten. Med andra ord, bostadsägaren får inte tillträda det uthyrda rummet utan lov.
2019-08-24 13:09
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1428)
2019-09-23 Får hyresvärden gå in i min bostad?
2019-09-21 Vilka regler finns för lägenhetsbyte av hyresrätt
2019-09-15 Kan jag som "svart" hyresgäst få kompensation för att jag anmäler mitt hyresförhållande till den ursprungliga hyresvärden?
2019-09-12 Måste hyresvärden erbjuda ett nytt boende vid totalrenovering av lägenhet?

Alla besvarade frågor (72982)