Vad är det för formkrav som ska vara uppfyllda vid gåva av pengar?

2018-01-22 i Gåva
FRÅGA
Hej min ex sambo och far till vårt barn vill ge mig en gåva av 4,5 milj kroner så jag kan köpa en bostad närmare honom. Hur går vi tillväga för att göra detta? Vår dotter är endast 3 år och han föredrar att ge gåvan direkt till mig då Vi hört det är krångligt att förvalta och använda minderårigas pengar. Eller är det bättre att ge pengarna som underhåll? Hur går vi till väga för att få allt rätt registrerat etc?
SVAR

Hej och tack för att du har vänt dig till oss på Lawline med din fråga!

Eftersom gåvan avser en större summa pengar, är det bra om det upprättas och undertecknas ett så kallat gåvobrev. Notera att man dock inte måste ha ett gåvobrev när man skänker pengar till någon. Om gåvan avser fast egendom ställs olika krav upp i lagen; bland annat måste gåvogivarens underskrift vara bevittnad av två personer. Eftersom det här gåvobrevet inte kommer att avse fast egendom, finns inget krav på bevittning eller registrering. Det räcker att gåvobrevet är skriftligt och undertecknat av er båda och ni kan upprätta gåvobrevet på egen hand. Det behöver inte registreras någonstans.

I det här fallet kan det vara bra att inkludera diverse villkor i gåvobrevet, så att din sambo kan känna sig trygg i att pengarna används på det sätt som är avsett. I gåvobrevet kan man exempelvis ange som villkor att pengarna som gåvan avser, endast får användas till att köpa en bostadsrätt. Man kan specificera villkoren hur man vill; exempelvis ange att bostadsrätten måste ligga inom ett visst område eller ha en viss storlek. Man kan också ange om ett eventuellt överskott ska betalas tillbaka om bostadsrätten var billigare än 4,5 miljoner kronor.

Förslagsvis tar ni hjälp av Lawline Juristbyrå för att upprätta gåvobrevet, så att ni kan försäkra er om att det av avtalet faktiskt framkommer precis det som ni önskar.

Eftersom det verkar som att det är du som ska stå på bostadsrätten, är det precis som du skriver enklast att du också är den som tar emot pengarna. Dock ska din ex-sambo vara medveten om att du teoretiskt sett, efter att ha köpt bostadsrätten, kan sälja den och köpa något annat. Han skulle istället kunna köpa bostadsrätten själv men låta dig bo i den. Dock kan det vara så att bostadsrättsföreningen inte tillåter det, då de ofta kräver att den som bor i en bostadsrätt också ska vara den som äger den.

Om ni vill ha hjälp av Lawline Juristbyrå att upprätta gåvobrevet, kan du maila mig på edith.grundin@lawline.se

Med vänlig hälsning,

Edith Grundin
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (766)
2022-01-20 Får man ge bort aktier i ett företag som visat minusresultat?
2021-12-30 Finns det en gräns för hur mycket pengar man kan ge i gåva?
2021-12-28 Är det fråga om en gåva när givaren kräver betalt? Och vad gäller vid kvittning?
2021-12-17 Hur gör jag för att ge en gåva till mina barn?

Alla besvarade frågor (98657)