Utköp av delägares andel i fastighet

2017-09-18 i Samägandeavtal
FRÅGA
Hej! Vi är 4 delägare i en fastighet under förhållanden så samägandelagen gäller. En delägare vill begära offentlig auktion så hela fastigheten skulle gå till försäljning. Övriga delägare vill inte sälja externt. Det finns ett gåvobrev utfärdat 1990, reg hos lantarkivet. I detta finns en hembudsklausul, som säger att i händelse av försäljning av gåvotagares andel, skall denna andel först hembjudas till övriga andelsägare. Står också hur löseskillingen skall beräknas.Har läst någonstans att i ett fall som detta går gåvobrevet före samägandelagen, vilket då skulle innebära att offentlig auktion ej kan framtvingas av en delägare om de andra är villiga att lösa ut densamma. Är detta rätt uppfattat.
SVAR

Hej, och tack för din fråga!

Precis som du säger ger Samägandelagen 6 § en delägare rätt att begära försäljning av hela objektet genom offentlig auktion. Lagen är dock dispositiv, vilket innebär att den går att avtala bort. Den hembudsklausul du beskriver är just ett sådant avtal som sätter samägandelagen ur spel.

Övriga delägare har alltså rätt att köpa ut delägaren från sin andel, utan att denne kan framtvinga en offentlig auktion.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (597)
2021-07-07 Handlat utan samtycke vid samägd fastighet?
2021-07-06 Tvångsförsäljning av hus
2021-06-30 Dold samäganderätt till hund
2021-06-22 Kan en delägare kräva att samägd fastighet säljs?

Alla besvarade frågor (94228)