Utformande av äktenskapsförord

FRÅGA
Hej! Min man och jag är på väg att gå skilda vägar, och jag vill att vi skriver ett äktenskapsförord som hinner registreras innan eventuell skilsmässa. Vi har varit gifta i ca 1,5 år. Jag har betydligt mer pengar än honom både på bankkontot och i fonder pga arv, försäkringspengar efter min döda mamma och att jag har högre lön. Vill vara säker på att han inte får något av detta om vi skiljer oss. Räcker det med att i äktensskapsförordet skriva följande:"Med detta äktensskapsförord har vi kommit överens om att den egendom som en av oss har förvärvat innan eller under äktenskapet skall vars den personens enskilda egendom och inte utföra giftorättsgods vid bodelning. Även avkastningen på denna enskilda egendom utgör enskild egendom. Med enskild egendom menas egendom som tillhör viss person i boet och denna egendom skall inte delas lika mellan makarna vid skilsmässa eller arvsskifte. Med förvärv menas alla typer av handlingar och händelser som ökar eller förändrar en makes egendom, exempelvis förvärvsarbete, gåva eller testamente. Det som skall vara enskild egendom måste kunna bevisas tillhöra en viss person."Räcker detta, eller måste jag förtydliga att pengar ingår i enskild egendom? Eller är det lättare att skriva ett äktensskapsförord där man helt enkelt endast skriver att det inte finns något giftorättsgods?Tack på förhand för svar.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att pengar ska anses vara enskild egendom framgår av "den egendom som en av oss har förvärvat innan eller under äktenskapet skall vars den personens enskilda egendom […]". Vill du emellertid ha ett äktenskapsförord upprättat för just ert specifika fall, rekommenderar jag att ni bokar tid med en av våra jurister, så att ni kan sitta med en kunnig jurist och få en noggrann genomgång, samtidigt som ni kan ställa frågor. Ni kan boka tid på http://lawline.se/boka.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus Schenkel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1266)
2021-09-14 Hur upprättas ett äktenskapsförord? Hur gör man egendom till enskild egendom?
2021-09-09 Gäller fortfarande äktenskapsförordet?
2021-09-03 Vem äger vad makar emellan?
2021-08-31 Eget ansvar över skulder under äktenskap

Alla besvarade frågor (95665)