Uppsägningstid vid hyra på obestämd tid

2017-08-31 i Hyresavtal
FRÅGA
HejJag har hyrt ut ett hus till ett par enligt hyresavtal som gäller tillsvidare. Jag har huset till uthyrning och bor inte där själv. Av hälsoskäl bestämde jag mig att sälja huset och informerade hyresgästerna om detta. För att inte göra dem oroliga sa jag att vi kan diskutera om uppsägningstidens längd och eventuellt förlänga den om huset blir sålt så att de hinner hitta en ny bostad. Den 4 augusti sa de upp sig och påstod att hyresgästföreningen har sagt att de endast har en mänads uppsägningstid. De har nu flyttat före sista augusti och inte betalat varken elförbrukningen eller septemberhyran. Huset har inte blivit sålt ännu.Min fråga är nu gäller det inte alltid 3 månaders uppsägningstid när kontraktet är tills vidare. Har inte hyresgästen skyldighet att betala underhållsvärme under uppsägningstiden ? I detta fall har de inte ens betalat hyran för en månads uppsägningstid.Tacksam för svar.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När en privatperson hyr ut en bostad är Lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad tillämplig. I 3 § i den laqen framgår att ett hyresavtal som gäller för obestämd tid måste sägas upp för att upphöra. Hyresgästen får säga upp hyresavtalet att upphöra att gälla vid månadsskiftet som inträffar tidigast efter en månad från uppsägningen. Eftersom dina hyresgäster sade upp avtalet den 4 augusti innebär det att det upphör att gälla den 30 september.

Hyresgästen är skyldig att stå för överenskomna kostnader under uppsägningstiden. Vilket innebär att de åtminstone är skyldiga att betala hyra fram till den 30 september. Underhållsvärme har de dock ingen skyldighet att stå för om ni inte avtalat särskilt om den saken.

Hoppas att du fick svar på dina frågor!

Jenny Ångström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1618)
2021-09-20 Har hyresgästen besittningsskydd i ett vanligt bostadshus?
2021-09-19 När brukar man betala hyra?
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt

Alla besvarade frågor (95746)