Uppsägningstid och sjuklön vid timanställning

2017-11-30 i Övrigt
FRÅGA
Hej,Om en arbetstagare tidigare har arbetat per timme, men har inga nya pass inbokade, men dock "säger upp sig" och blir sjukskriven, har hen då rätt till uppsägningstid samt sjuklön även fast inga arbetspass va inbokade? Inga avtal finns skrivna.Tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Som jag förstår din fråga så menar du att arbetstagaren får varje arbetspass inbokat för sig och att det anställningsavtal som gäller därmed innebär att varje arbetstillfälle är en ny anställning. Att varje arbetstillfälle ses som en ny anställning innebär att arbetstagaren inte har någon skyldighet att tacka ja till nya arbetspass framöver men även att arbetstagaren inte kan tack nej till arbetspass som redan har antagits. Om det inte finns några arbetspass inbokade framöver eller någon bestämd kvot för arbetstimmar finns det därför inte heller någon uppsägningstid. Gällande sjuklönen kan timanställda ha rätt till sjuklön, dock endast för de pass som är inbokade under sjukdomstiden.

Det är alltså så att när varje arbetstillfälle ses som en ny anställning och om det inte finns några pass inbokade framöver finns det ingen uppsägningstid att ta hänsyn till. Gällande sjuklönen ersätter den endast inkomster arbetstagaren skulle ha haft av inbokade pass, eftersom inga pass finns inbokade finns inte heller någon rätt till sjuklön.

Hoppas att detta gav svar på din fråga!

Mvh

Lisa Andersson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1978)
2021-11-30 Antal timmar i månaden vid heltidsarbete
2021-11-30 Fråga om lön som asbesttekniker
2021-11-30 Vad gäller angående veckovila?
2021-11-30 Kan arbetstagare bli återbetalningsskyldig vid utbetalning av en felaktig lön?

Alla besvarade frågor (97555)