Uppsägning i förtid av hyreskontrakt på bestämd tid

2017-01-31 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej, vi hyr en lägenhet i 2:a hand. Vi har en kontrakt på att vi ska hyra lägenheten till 30 december 2017. Det står ingenting om uppsägning. I oktober 2016 vann vi budgivning och förklarade för hyresvärden att vi måste flytta ut i februari. Vi påminde honom även vid december Nu säger han att vi måste betala tills lägenheten är såld eller någon annan flyttar in. Vad gäller uppsägning? Har han rätt att ta betalt även fast vi förklarat för ca 3 månader sedan att vi kommer flytta ut i februari? Vi har sparade meddelanden där vi förklarar att vi flyttar i februari.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag utgår från att det är en bostadsrätt som ni hyr i andra hand och då finns reglerna om privat uthyrning primärt i lagen om uthyrning av egen bostad (här). Dessa regler kompletteras av bestämmelserna i 12 kap. jordabalken (här).

Huvudregeln är att ett hyresavtal som är ingånget på bestämd tid upphör att gälla vid hyresperiodens slut. Trots detta kan avtalet ändå sägas upp i förtid, 3 § 1 st. lagen om uthyrning av egen bostad (här). En hyresgäst har alltid rätt att säga upp avtalet så att det slutar att gälla vid månadsskiftet tidigast en månad från uppsägningen, 3 § 2 st. lagen om uthyrning av egen bostad (här). Dessa regler är tvingande till sin karaktär vilket innebär att ett avtal som innehåller sämre villkor inte är giltigt i detta avseende, 2 § lagen om uthyrning av egen bostad (här).

Hyresvärden har alltså inte rätt att kräva att ni fortsättningsvis ska betala hyra om ni sagt upp avtalet för redan 3 månader sedan vilket gäller trots att ni inte reglerat eventuell uppsägningstid i hyresavtalet. Ni skulle ju faktiskt enligt lagen haft rätt att säga upp lägenheten med endast en månads uppsägningstid.

Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Jenny Vilander
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1589)
2021-07-30 Går det att säga upp bostadsrätt?
2021-07-29 Fråga om besittningsskydd vid uthyrning av privatbostad
2021-07-28 Behöver ens partner stå på hyreskontraktet för att få bo med en?
2021-07-28 Tidsbestämt hyresavtal gällande privatbostad - uppsägningstid

Alla besvarade frågor (94603)