Uppsägning av hyresgäst

2017-09-26 i Hyresrätt
FRÅGA
Bakgrund:Jag bor i en bostadsrättsfastighet (äger en lägenhet). I huset hyr vi ut en lägenhet.Nu vill vi(föreningen) sälja lägenheten.Hyresgästen som hyr lägenheten vill inte köpa.Fråga:Kan vi säga upp hyresgästen eller på annat sätt bli av med hyresgästen??
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Eftersom ni har denna typ av problem utgår jag från att ni har ett hyresavtal som gäller på obestämd tid. Ett sådant kan enligt 12 kap. 4 § jordabalk (1970:994) (JB) sägas upp för att upphöra att gälla tidigast vid det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från uppsägningen. Om ni avtalat om längre uppsägningstid gäller denna.

Under vissa förutsättningar i 12 kap. 6 § JB som hänvisar 12 kap. 42 §§ JB kan ett hyresavtal genast upphöra att gälla. Detta förutsätter dock att hyresgästen på något sätt misskött sig.

Jag hoppas att du är nöjd med ditt svar, om inte, eller om du har närmre funderingar är du varm välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Beatrice Walldov
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2013)
2021-07-27 Uträkning av 3 månaders uppsägning
2021-07-27 Är en hyresvärd skyldig att avhysa en hyresgäst som har kontakt med grovt kriminella?
2021-07-26 Vem ska teckna bostadsrättstilläggsförsäkring?
2021-07-25 Störningar i Hyresrätt

Alla besvarade frågor (94271)