Uppsägning av inneboende vid störningar – vad gäller enligt lagen?

Hej! Jag hyr ut ett rum till en person i min villa. Hytedtiden är begränsad från 1/5 - 40/9. I kontraktet har jag skrivit 1 månads ömsesidig uppsägning g. I kontraktet står även en del regler som gäller ex bara en person rummet, tillgång till kök mellan 9.00 - 19.00 och städning av gemensamma utrymme enl städschema . Personen följer inte reglerna och är väldigt nonchalant och visar ingen hänsyn till oss andra i hushållet. Kan tex använda köket till kl 22 trots att man säger till henne. Jag vill säga upp kontraktet i förtid då det är ohållbart här hemma men 1 månads uppsägning men blir tveksam om jag kan göra det när jag läser i privatuthyrningslagen. Vad är det som gäller? Tacksam för ett snabbt svar . Även tacksam för att denna sida finns. Läser ofta ochfår ibland svar på frågor utan att behöva ställa dem. Mvh Mari

Lawline svarar

Hej Mari och tack för att du vänder dig till Lawline!

Dina fina ord om Lawline värmer!

Uthyrning av sin egen bostad regleras främst av 12 kap. jordabalken, den så kallade hyreslagen. Genom lagen (2012:978) om uthyrning av egen bostad har dock särskilda bestämmelser införts om upplåtelse av bostadslägenhet i vissa fall. Lagen gäller när en privatperson hyr ut en egen bostadsrättslägenhet, ett en- eller tvåfamiljshus, en ägarlägenhet eller ett annat ägt boende. Enligt 1 § gäller den sistnämnda lagen hyresavtal genom vilket någon utanför näringsverksamhet upplåter en bostadslägenhet för annat än fritidsändamål. Med bostadslägenhet avses en lägenhet som helt eller till en inte oväsentlig del upplåts till bostad. När endast en del av en lägenhet upplåts, till exempel ett möblerat rum, utgör rummet en lägenhet i hyreslagens mening. En lägenhet är alltså ett långt vidare begrepp än den sedvanliga språkliga innebörden. I begreppet ryms till exempel bostadsvillor, rum, lagerlokaler, butikslokaler och förhyrda parkeringsplatser i parkeringsgarage.

Eftersom privatuthyrningslagen är tillämplig gäller även de mer förmånliga reglerna för hyresgästen . Hyresvärden har enligt 3 § en uppsägningstid om tre månader, om inte en längre uppsägningstid har avtalats. Avtalsvillkor som ger hyresvärden en kortare uppsägningstid är utan verkan mot hyresgästen enligt 2 §, vilket ses som ett minimiskydd för hyresgästen.

Därmed blir hyresgästen inte bunden av ett avtalsvillkor som ger hyresvärden rätt till en uppsägningstid om en månad. Det här är då under förutsättning att hyresrätten inte är förverkad, vilket innebär att hyresgästen förlorar rätten att bo kvar i lägenheten, vanligtvis på grund av allvarliga brott mot hyresavtalet eller hyreslagen. Såsom du nämner i din fråga så har hyresgästen inte följt det som har avtalats och inte visat hänsyn till er andra i hushållet. Hyresrättens förverkande regleras av 42 § hyreslagen, vars uppräkning i paragrafen är uttömmande. Exempel på nämnda situationer som kan innebära att hyresrätten är förverkad är om hyresgästen försummar med att betala hyra eller om den olovligt upplåts till någon annan. Punkten nio behandlar brott mot hyresgästens plikt att vårda lägenheten och att vara ordningsam vid användandet av lägenheten, se närmare 24 och 25 §§ om dessa skyldigheter. Hyresvärden måste säga till hyresgästen att vidta rättelse innan förverkande kan ske. Enligt 25 § åligger det hyresvärden att omedelbart uppmana en störande hyresgäst att upphöra med störningar i boendet. Bestämmelsen utgör ett åliggande för hyresvärden som motiveras av att andra hyresgäster inte ska behöva tolerera sådana störningar som kan försämra deras bostadsmiljö (se prop. 1992/93:115 s. 32).

Punkt nio i 42 § hyreslagen ger därmed dig som hyresvärd en rätt att i förtid säga upp lägenheten om hyresgästen har uppträtt störande under förutsättning att en begäran om att vidta rättelse har skett.

Sammanfattning

Privatuthyrningslagen gäller även vid uthyrning av rum till inneboende, vilket innebär att en uppsägningstid på tre månader gäller för hyresvärden. Däremot kan hyresavtalet förverkas och sägas upp med omedelbar verkan om hyresgästen allvarligt bryter mot avtalet, exempelvis genom att störa andra boende trots tillsägelser från hyresvärden.

Hoppas detta gav dig svar på din fråga. Om du har fler frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till oss på Lawline igen.

Vänliga hälsningar,

Kevin DianatRådgivare
Public question details image

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000