Uppsägande av hyresavtal.

2017-02-28 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej!Jag har en bostadsrätt på 32 kvadrat som är min i Stockholm. Min mamma som varit bosatt i USA senaste 15 åren kom tillbaka 28/12 förra året. Hon har fått sova i min lägenhet sedan dess. Vi har inget avtal eller överenskommelse om hur länge, bara att det skulle vara tillfälligt. Hon blev tvungen att folkbokföra sig på min address av praktiska skäl. Nu undrar jag, har hon någon rätt att säga att hon får bo hos mig pga folkbokföringen? Eller då det är min lägenhet har jag rätt att be henne flytta ut? Vilka vägar finns för mig att mer eller mindre tvinga henne att hitta annat boende? Eller är det kört? Vänliga hälsningar, Kenneth Holm
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Allt om hyra regleras i hyreslagen, den kan du hitta här. Vad gäller formen på avtalet så finns inget reglerat, ett avtal kan vara både muntligt och skriftligt. Av er situation att döma så kan man se det som att du och din mamma har ett muntligt hyresavtal om att hon är din inneboende. Hyresvärden har rätt att säga upp ett avtal med en inneboende med tre månaders uppsägningstid, se 4 § 1 punkten. Du kan alltså säga upp avtalet och så upphör det att gälla tre månader efter närmsta månadsskifte. Vad gäller formen på uppsägningen av avtalet så ska det vara skriftligt om din inneboende bott hos dig längre än tre månader, se 8 §. Det spelar alltså ingen roll att din mamma är folkbokförd på din adress. Du har full rätt att be din mamma flytta även om hon har rätt att bo kvar i tre månader.

Hoppas du fått svar på din fråga, tveka inte att fråga igen!

Lycka till!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1589)
2021-07-30 Går det att säga upp bostadsrätt?
2021-07-29 Fråga om besittningsskydd vid uthyrning av privatbostad
2021-07-28 Behöver ens partner stå på hyreskontraktet för att få bo med en?
2021-07-28 Tidsbestämt hyresavtal gällande privatbostad - uppsägningstid

Alla besvarade frågor (94472)