Upprättande av gåvobrev

2017-10-29 i Gåva
FRÅGA
Ett gåvobrev gällande gåva av skogs areal utan byggnad. Kan det framdateras? Dvs upprättas men ange att det gäller om tex 3 mån. Upprättas nu och skrivs in att det gäller från 1 mars 2018. Tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ja, det kan du göra!

Gåvobrev är ett gammalt ord och innebär egentligen ett gåvoavtal, ett avtal om att ge bort något. Du har möjlighet att genom avtalet reglera överlåtelsen och specificera villkoren som du själv önskar. Men det finns några krav som måste uppfyllas för att gåvan ska vara giltig. Gåvobrev innehåller ofta uppgifter om givaren och mottagaren, en beskrivning av gåvan, en överlåtelseförklaring, eventuella villkor, underskrifter av både givaren och mottagaren samt uppgift om ort och datum då gåvobrevet undertecknades. Men det finns undantag då avtalet är ogiltigt, exempelvis löfte om framtida överlåtelse av fastighet, eftersom vissa formkrav måste då iakttas (JB 4:1 och NJA 1984 s. 673).

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga!

Mvh

Fredrik Rising
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (742)
2021-09-18 Villkora att gåva till barn ska vara enskild egendom
2021-09-18 Är löften om att utge en gåva bindande ur svensk rätt?
2021-09-14 Är löfte om gåva av fastighet bindande?
2021-09-12 Kan två personer stå som gåvogivare, och hur gör man så att penninggåvan blir mottagarens enskilda egendom?

Alla besvarade frågor (95698)