Upphör arvsavstående att gälla om den efterlevande maken gifter om sig?

2017-03-02 i Arvsavstående
FRÅGA
Hej! Vi är 5 syskon som har en fråga ang arv från vår mamma. Vår mamma avled 2010 och var gift med en man som inte är vår far. Vi skrev alla under papper ang orubbat bo, att vi skulle få ut vårt arv efter att hennes man gått bort. Vår mor stod tillsammans med sin man som ägare på en bostadsrättslägenhet och hon stod själv som ägare på deras bil. Mannen i fråga gifte om sig för några år sedan och vi har nu en fråga angående vad som gäller angående orubbat bo då. Vi har ju fått höra att vi får vänta med att få ut vårt arv tills mammas man går bort men vi har läst oss till att när han nu gift om sig kan vi få ut vårt arv omgående. Stämmer det???
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Särkullbarn som avstår sin rätt att ta ut arv till förmån för efterlevande make, ska genom sitt avstående ha bundit sig till detta. Det finns inga arvsrättsliga bestämmelser som föreskriver att ett arvsavstående upphör att gälla om den efterlevande maken gifter om sig. Att ni skrivit under papper om arvsavstående till förmån för den efterlevande maken har inneburit att ni ingått ett avtal som gäller fram till hans bortgång. Enligt allmänna avtalsrättsliga principer ska avtal hållas (latin: pacta sunt servanda).

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsavstående (343)
2021-07-26 Hur kan jag fördela arvet till bröstarvingar innan min egen bortgång?
2021-07-11 Kan man göra ett arvsavstående till förmån för ett av flera barnbarn?
2021-07-06 Avstående från arv vid en konkurs
2021-06-30 Avsäga arv till förmån för min dotter?

Alla besvarade frågor (94363)