FrågaAVTALSRÄTTÖvrigt05/07/2014

Undervärdering eller övervärdering vid tecknande av hemförsäkring

Hejsan,

Jag har precis tecknat en ny hemförsäkring på min stuga som är värt 400 000 kronor, tror jag. Det var i alla fall vad jag sa till försäkringsbolaget. Nu betalar jag då 500 kronor i månaden. Men, nu är jag som sagt lite osäker på ifall jag har uppgett rätt värde. Vad händer ifall jag har undervärdet eller då kanske övervärderat min stuga? Kan det få några hemska följder?

Tack för hjälpen på förhand!

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Om försäkringsbeloppet understiger det försäkrade intressets värde och man därför har betalat för låg premie, kallas det att man är underförsäkrad. Enligt 6 kap 3 § försäkringsavtalslagen (FAL), https://lagen.nu/2005:104, kan försäkringsbeloppet sättas ned proportionellt om försäkringsvillkoren anger att försäkringsbeloppet ska motsvara det verkliga värdet, vilket innebär att man inte får ut hela värdet av den försäkrade egendomen när en olycka sker. För att det ska ske måste dock försäkringsbeloppet understiga värdet i "betydande mån". Vad det innebär beror på beloppets värde och man kan inte sätta något procenttal för hur mycket det måste understiga för att vara betydande. Det torde dock krävas ganska mycket!

Om du istället är överförsäkrad, alltså att försäkringsbeloppet överstiger egendomens verkliga värde händer i stort sett ingenting. Försäkringsgivarens ansvar är oförändrat och du skulle i så fall få ut hela egendomens värde vid försäkringsfall.

Hoppas du har fått svar!

Matilda HellströmRådgivare