Underlåtenhet att utfärda arbetsgivarintyg

Hej har blivit uppsagd pga arbetsbrist Arbetsgivaren struntar i att skriva arbetsgivarintyg varpå jag varken får a-kassa eller en AGB ersättning kan jag kräva den ersättningen av arbetsgivaren,eftersom jag inte fått någon ersättning eller vad ska jag göra?

Lawline svarar

Hej

Tack för att Du vänder Dig till Lawline!

Din arbetsgivare är skyldig att utfärda ett arbetsgivarintyg på begäran enligt 47 § andra stycket i lag om arbetslöshetsförsäkring (ALF) (1997:238) se här. Du behöver inte uppge någon anledning för att få ut ett arbetsgivarintyg. Enligt samma regel får du, om arbetsgivaren vägrar och det innebär stora svårigheter att få tag på intyg för ansökan, på annat sätt (exv. genom lönespecifikationer eller intyg från facklig representant) styrka Dina uppgifter för ansökan om arbetslöshetsersättning. Dessa typer av intyg får inte värderas på annat sätt än som arbetsgivarintyg när A-kassan behandlar en ansökan, enligt ett antal beslut från justitieombudsmannen.

Ovanstående svar ryms inom gratistjänsten. Lawlines jurister kan utfärda krav om du klickar här och beskriver Ditt ärende för oss.

Mvh

Ahmet ErcinRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och Arbetsgivarens skyldigheter ? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo