Underlåtenhet att utfärda arbetsgivarintyg

FRÅGA
Hej har blivit uppsagd pga arbetsbrist Arbetsgivaren struntar i att skriva arbetsgivarintyg varpå jag varken får a-kassa eller en AGB ersättning kan jag kräva den ersättningen av arbetsgivaren,eftersom jag inte fått någon ersättning eller vad ska jag göra?
SVAR

Hej

Tack för att Du vänder Dig till Lawline!

Din arbetsgivare är skyldig att utfärda ett arbetsgivarintyg på begäran enligt 47 § andra stycket i lag om arbetslöshetsförsäkring (ALF) (1997:238) se här. Du behöver inte uppge någon anledning för att få ut ett arbetsgivarintyg. Enligt samma regel får du, om arbetsgivaren vägrar och det innebär stora svårigheter att få tag på intyg för ansökan, på annat sätt (exv. genom lönespecifikationer eller intyg från facklig representant) styrka Dina uppgifter för ansökan om arbetslöshetsersättning. Dessa typer av intyg får inte värderas på annat sätt än som arbetsgivarintyg när A-kassan behandlar en ansökan, enligt ett antal beslut från justitieombudsmannen.

Ovanstående svar ryms inom gratistjänsten. Lawlines jurister kan utfärda krav om du klickar här och beskriver Ditt ärende för oss.

Mvh

Ahmet Ercin
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arbetsgivarens skyldigheter (719)
2021-01-27 Kan en arbetsgivare godtyckligt välja vem denne vill anställa i ett rekryteringsförfarande?
2021-01-26 Polisanmäla arbetsgivare för utebliven lön
2021-01-26 Kan arbetsgivare omplacera en arbetstagare som en form av bestraffning?
2021-01-24 Kan jag begära att få arbeta heltid?

Alla besvarade frågor (88540)