Under 18 och ingår avtal där köparen hävdar fel i vara

2017-09-08 i Köplagen
FRÅGA
Jag sålde en vara på en bloppis app till en tjej där jag beskrev att väska var i fint skick. Och inga deffekter vad jag kunde märka. När hon fått väskan påpekar hon att den inte alls är i fint skick och att de är några fläckar på insidan väskan. Men jag ansåg att väskan var i fint skick när jag skickade den. Nu kräver hon pengar tillbaka och jag är bara 16år? Får hon göra så?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom ni båda är privatpersoner gäller köplagen mellan er. Det finns ingen ångerrätt i köplagen men hon har rätt att häva sitt köp på grund av fel i varan. Enligt 17 § 1 stycket köplagen föreligger fel om varan inte motsvarar den kvalitet som avtalats med säljaren. Eftersom du beskrev den som i fint skick förutsatte hon att det inte skulle vara några fläckar i väskan. När man säljer saker begagnade brukar man oftast skriva "säljes i befintligt skick" eller "säljs i använt skick", annars kan det låta som att saken är helt perfekt, vilket begagnade saker oftast inte är. Om hon kräver pengarna tillbaka måste hon lämna tillbaka varan till dig först och då ska den så klart vara i samma skick som när du sålde den.

I det här fallet spelar det mest troligt ingen roll att du är 16 år eftersom det handlar bara om försäljning av en väska. Som 16-åring upp till att du fyller 18 år har du "begränsad rättshandlingsförmåga" vilket innebär att du kan arbeta och tjäna dina pengar men också handla själv och ingå avtal med andra. Den är begränsad fram tills du blir myndig eftersom dina vårdnadshavare fortfarande kan bestämma vissa saker om och för dig. Egentligen krävs samtycke från din vårdnadshavare när du ingår avtal med andra, men det räcker med att avtalet fullbordas (dvs du säljer något och får pengar osv) för att det ska räknas som att ett samtycke har lämnats. Innan avtalet har fullbordats är avtalet "svävande" och din vårdnadshavare kan gå emellan. Om du är intresserad av det juridiskt-tekniska i det här kan du läsa mer om det i 9 kap. föräldrabalken.

Vänligen,

Hanna Karlsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1438)
2021-11-28 Vem står risken för varor som inte kommer fram?
2021-11-23 Kan köpare av min bil kräva prisavdrag eller häva köpet?
2021-11-22 Fel i begagnad vara som köpts av privatperson
2021-11-22 Vem ansvarar för vara som inte kommit fram?

Alla besvarade frågor (97361)