Tystnadplikt för skolpersonal
Lawline svarar
Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Tillämplig lag
Lärares sekretess regleras i offentlighets- och sekretesslagen. (OSL)
Skolpersonal har tystnadsplikt
Personal som arbetar inom skolan har tystnadsplikt, den är dock inte lika långtgående för alla. Det är t.ex. så att kurator har en mer sträng sekretess än vad lärare och rektorer har. Nedan redogör jag för den sekretess som gäller för lärare och rektorer.
Sekretess gäller för uppgift om en enskilds personliga förhållanden om det kan antas att den som uppgiften rör eller någon som står honom eller henne nära lider men om uppgiften röjs. Utgångspunkten är därmed att uppgifterna är offentliga om det inte är så att det kan antas att personen som uppgifterna rör skulle känna sig kränkt och drabbas negativt om uppgifterna spreds, 23 kap. 2§ st 2 OSL. Att bryta mot tystnadsplikten är för övrigt ett brott, 20 kap. 3§ BrB.
När lider någon men?
Utgångspunkten för att bedöma om det som din kompis mamma har sagt är tillåtet har att göra med killen i din klass egna upplevelse. Bedömning ska dock på vissa sätt kunna göras utifrån samhällsvärderingar. Som i ditt fall, berätta att någon har en depression och går på antidepressiva, skulle enligt min bedömning kunna vara en sak som innebär att någon lider men. Det är en uppgift om en persons personliga förhållanden som för många är känslig.
Rekommendation
Min rekommendation är att du ska prata med rektorn på din skola eller någon annan skolpersonal. Du kan då föra fram att det inte känns bra att din kompis mamma pratar med henne om andra elever.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Du får gärna vända dig till Lawline igen om du undrar något annat.
Med vänliga hälsningar,