Tvångsförsäljning vid samäganderätt

2017-06-30 i Samägandeavtal
FRÅGA
Hej,Jag och min exsambo samäger en båt. Jag vill sälja, inte han. Jag har erbjudit honom att köpa ut mig för det båten kostat mig. Han hävdar att vi har ett muntligt avtal som säger att han får köpa ut mig för halva köpesumman. Jag har inte ingått ett sådant avtal. Nu står det still, han använder båten som sin och jag har inte tillgång till den. Hur kommer vi vidare i processen?Hoppas ni kan hjälpa mig.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Då tvisten hanterar en egendom med två eller flera ägare tillämpar vi Lagen om samäganderätt.

Enligt 6 § Samäganderättslagen har du som delägare rätt att ansöka om en offentlig aktion av egendomen oavsett din exsambos inställning till försäljningen. För att hindra detta måste han kunna presentera synnerliga skäl att den inte skulle kunna säljas. Om en sådan dom vinner laga kraft kan inte han vägra sälja och efter en försäljning har du rätt till halva köpeskillingen.

Om du känner att du vill ha hjälp med din ansökan till domstol om tvångsförsäljning kan du höra av till vår juristbyrå på bokning@lawline.se.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Amanda Olsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (601)
2021-08-03 Kan delägare kräva lägsta pris vid tvångsförsäljning av fastighet?
2021-08-01 Kan en offentlig auktion stoppas av en delägare?
2021-08-01 Äganderätt av gemensam hund efter samboförhållande upphör
2021-07-27 Överlåtelseförbud och samägande samtidigt

Alla besvarade frågor (94627)