Tvångsförsäljning vid samägande
Hej! Jag äger ett hus tillsammans med exet, huset är uthyrt från och till sen tre år tillbaka, men jag vill sälja, exet vägrar sälja. Kan han vägra?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder till oss här på Lawline med din fråga!
Din fråga berör en fastighet som ni äger gemensamt, därför blir samäganderättslagen tillämplig. Det är dock viktigt att komma ihåg att lagen till stor del är dispositiv, och därmed enbart gäller i den mån ni inte har avtalat om annat sinsemellan. Jag utgår från att något sådan avtal inte finns.
Som huvudregel gäller enligt lagen att varje förfogandeåtgärd, vilket innefattar alltifrån försäljning till reparation, av det gemensamma godset kräver total enighet mellan ägarna(2§). Detta blir såklart opraktiskt i de fall då ägarna, som i ditt fall, skulle vara oense om en viss åtgärd, och därför finns det i lagen vissa ”nödåtgärder” för att i sista hand lösa dessa situationer. En sådan åtgärd är tvångsförsäljning. I lagens 6§ ges varje delägare en möjlighet att ansöka om tvångsförsäljning av godset till tingsrätten, oavsett övriga delägares önskemål. Tingsrätten kommer efter ansökan utse en god man, ofta en advokat, som överser och genomför försäljningen(8§). Försäljningen sker i form av en offentlig auktion, och delägarna kommer att dela på kostnaderna för försäljningen proportionerligt utifrån ägandeandelarna (ofta 50/50). Den eller de delägare som inte vill sälja godset har dock en liten möjlighet att genom ansökan till tingsrätten tillfälligt skjuta upp försäljningen. För att tingsrätten ska godta en sådan ansökan om s.k. anstånd krävs dock att det föreligger synnerliga skäl, vilket kan tänkas vara fallet vid mycket ofördelaktiga konjunkturlägen, eller när det finns avgörande sociala förhållanden.
Jag hoppas att jag givit dig svar på din fråga! Om det är något som är fortsatt oklart är du givetvis välkommen att skicka in en ny fråga, eller kommentera nedan!
Mvh