Tolkning av testamente samt förskott på arv

2017-04-02 i Testamente
FRÅGA
Min svärfar har överlåtit sott sommarhus till den ene sonen. I gåvohandlingen står att när huset säjs, skall bröderna dela på summan av försäljningen. Nu dör svärfar. Måste sonen med huset köpa ut sin bror trots allt? Det står inte att det inte är ett förskott på arv, men kan det tolkas så ändå?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Den här sortens frågor regleras i ärvdabalken(ÄB).

Jag börjar med att svara på din första fråga. Vi tittar då som utgångspunkt i 11 kap 1 § första stycket ÄB. Där står det att ett testamente ska ges den tolkning som måste antagas stämma överens med testators(svärfars) vilja. Du säger att det i testamentet stod att vid försäljning ska summan delas mellan bröderna. Är detta din svärfars vilja så är det de som gäller. Det verkar inte stå någonting om att sommarhuset måste säljas vid testators död eller liknande.

Men som sagt så måste alltid testators vilja utrönas. Kan man tolka det som att svärfadern, när han skrev ”bröderna ska dela på summan vid försäljning”, menade att de ägde halva huset var så är det istället det som ska gälla. Kan man inte utröna testators vilja ska man i andra hand gå efter testators hypotetiska vilja. Vad man på goda grunder kan anta vara testators vilja. Om du behöver mer hjälp att tolka testamentet rekommenderar jag att du bokar tid hos en av våra jurister. Du kan boka tid direkt på www.lawline.se/boka.

Den andra frågan rörde om gåvan av sommarhuset ska räknas som förskott på arv. I 6 kap 1 § första stycket ÄB finns en presumtionsregel gällande förskott på arv. Den säger att vad arvlåtaren i livstiden har gett en bröstarvinge ska avräknas som förskott på dennes arv efter arvlåtaren, om inte annat har föreskrivits eller med hänsyn till omständigheterna måste antas ha varit avsett.

Detta eftersom att man utgår från att arvlåtaren oftast vill att varje barn ska få lika mycket. Står det inget om att gåvan inte ska avräknas som förskott på arv, så kommer den med största sannolikhet att göra det. Således blir sonen som fick sommarhuset tvungen att avräkna gåvan på sin arvslott enligt 7 kap 2 § ÄB.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Gustaf Åleskog
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2898)
2021-07-31 Hur upprätta testamente så att min sambo och sambos barn ärver mig?
2021-07-30 Formkrav testamente
2021-07-30 Bra utformning av testamente
2021-07-29 Bevittna testamente - varför och vilka?

Alla besvarade frågor (94568)