Tolkning av testamente.

2017-02-20 i Testamente
FRÅGA
En släkting har testementerat sina tillgångar till en hundklubb,som inte finns längre. Vem ärver honom då?
SVAR

Hej!

Vad kul att du vänder dig till Lawline med fin fråga!

När hundklubben inte längre är en möjlig testamenstagare så kan inte testamentet verkställas enligt sin ordalydelse. Då måste man tolka testamentet enligt 11 kapitlet i Ärvdabalken. Eftersom att hundklubben inte längre finns så måste vi tolka testamentet i enlighet med testatorns vilja, 11 kapitlet 1§ Ärvdabalken. Det är ju svårt att avgöra testatorns faktiska vilja med tanke på att din släkting numera är avliden. Det är dock fortfarande möjligt att tolka testamentet enligt hans vilja om han under sin livstid sagt någonting eller om det på annat sätt kommit till uttryck om vad han önskade att sina tillgångar skulle ta vägen. Det finns även ett antal presumtionsregler i samma kapitel för att underlätta fastställandet av hans hypotetiska vilja. Dessvärre är inga av dessa presumtionsregler tillämpliga på ditt fall.

Det är inte helt lätt att fastställa en vilja i detta fallet från den information jag fått. Som sagt kan en vilja fastställas om han under sin livstid sagt något om att arvet ska tillfalla någon annan om det skulle bli en situation som denna. Det kan även tänkas att hans tillgångar skulle gå till en person inom hundklubben beroende på formuleringen av testamentet och andra omständigheter (din släkting kanske stod väldigt nära en uppsatt person i hundklubben?).

Om man inte kan faställa en vilja så går tillgångarna i sista hand till arvingarna enligt reglerna i 2 kap. 1-3§§ Ärvdabalken. I dessa paragrafer delar man upp släktskapet i tre olik arvsklasser. Om det inte finns någon i första arvsklassen som kan ärva tillgångarna går man vidare till arvsklass två och så vidare. I första arvsklassen utgörs av den avlidnes barn. Så om den avlidne hade några barn så ska tillgångarna tillges dem. Om han inte hade några barn ska tillgångarna tillfalla arvsklass två.

Ärvdabalken hittar du här.

Hoppas att du fick svar på din fråga. Vill du att jag ska utveckla något får du gärna lämna en kommentar nedan.

Mvh,

Samuel Lindblad
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2899)
2021-08-02 Kan ett testamente göra föräldrar och syskon arvlösa?
2021-07-31 Hur upprätta testamente så att min sambo och sambos barn ärver mig?
2021-07-30 Formkrav testamente
2021-07-30 Bra utformning av testamente

Alla besvarade frågor (94584)