Tolkning av äktenskapsförord

FRÅGA
Hej jag har äktenskapsförord med min fru. Det står att allt som var och en står på är den personens. Står vi på något ihop så är det gemensamt. Jag undrar lite granna om mitt guld? Jag har under lång tid sparat i guld. Jag har köpt det av egna pengar och det vet ju min fru att det är mitt. Jag undrar om vi börjar bråka om det vid en skilsmässa. Räknas det med som enskild egendom eftersom det är köpt till mig privat. Nu tror ju båda jag min fru att det är mitt. Men vad säger lagen? Ska jag skriva nytt äktenskapsförord om mitt guld eller har jag redan säkrat det? mvh f
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Om det skulle bli en skilsmässa mellan dig och din fru så kommer en bodelning att ske och i den ingår giftorättsgods som ni ska dela på. Det som inte ingår i bodelningen är enskild egendom och precis som ni har gjort kan man göra det genom att skriva ett äktenskapsförord. (Äktenskapsbalken 10:1, 7:1, 7:2, 7:3).

När man skriver ett äktenskapsförord så är det bra om det är så tydligt som möjligt för att undvika tvister om t.ex. vad som är enskild egendom och inte. Du skriver att det var och en står på är den personens, men frågan är om det står någonstans att guldet är ditt. Om din fru vid en eventuell skilsmässa ändrar sig och säger att ni äger guldet tillsammans, så finns det en risk att det kommer att ingå i bodelningen om det inte framgår att guldet är ditt. Men om du kan bevisa att guldet är ditt, exempelvis genom en skriftlig handling så ska det inte ingå. Det bör alltså tydligt framgå vilken egendom som är din respektive din frus.

Om ni vill ha hjälp med att skriva ett nytt äktenskapsförord för att försäkra er vad som ska delas på och inte vid en eventuell skilsmässa så kan vi på Lawline hjälpa er med detta här.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Fredrik Rising
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1251)
2021-07-15 enskild egendom och testamente
2021-07-01 Vad gäller för bostadstillägg vid giftemål?
2021-06-30 Kan ett äktenskapsförord tecknas under pågående äktenskap? + hur behandlas pensionssparande vid bodelning?
2021-06-30 Måste ett äktenskapsförord vara registrerat hos Skatteverket?

Alla besvarade frågor (94327)