Testamentstolkning enligt viljeprincipen

2017-01-14 i Testamente
FRÅGA
Min moster som dog förra året har testamenterat allt till mig och min bror. Hon var gift 1965-1970. Dem fick inga barn. Det finns syskonbarn även på hennes mans sida, dock inget testamente. Tillfaller hela arvet mig och min bror eller ska det delas med hennes mans syskonbarn? I så fall hur stor del?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett testamente ska tolkas i enlighet med testators vilja, vilket framkommer av ärvdabalken 11:1 (här). Hela arvet ska således tillfalla dig och din bror. Din mosters man och hans syskonbarn blir utan lott då en annan tolkning hade stått i strid med testamentet. Situationen hade sett annorlunda ut om din moster hade egna barn, då de i så fall hade haft rätt till sin laglott.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Anser du att situationen fortfarande är oklar är du välkommen att återkomma i kommentarsfältet!

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2931)
2021-09-21 Kan jag villkora mitt testamente?
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz

Alla besvarade frågor (95760)