Testamentestolkning

2017-02-08 i Testamente
FRÅGA
Min mor var förlovad med Lars.Lars har testamenterat allt till min mor.Nu gick min mor bort 6 månader före Lars.Lars har inga egna barn, han har en syster i livet och en avliden bror som har barn.Hur ser arvsreglerna ut i detta fall, jag hittar inget som passar in på oss.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregel vid arv är att ens släktingar ska ärva, i de olika arvsklasserna. Då Lars inte har några barn ska som huvudregel hans föräldrar, samt föräldrarnas avkomlingar ärva. Varje gren tar lika lott - detta innebär att enligt den legala arvsordningen ska Lars syster få hälften, och andra halvan ska gå till Lars brors bröstarvingar (barn), som ska dela lika på sin del. Detta framgår av Ärvdabalken 2 kap. 2§.

Testamente kan dock inskränka den legala arvsrätten. Då man testamenterar till någon, säger man som huvudregel upp den legala arvsrätten, och arvet tillkommer därför dem man testamenterat till. Som huvudregel ska man ge testamentet den tolkning som testatorn velat - framgår inte detta av testamentet ska den hypotetiska viljan läggas till grund, Ärvdabalken 11 kap. 1§. Eventuellt kan det tänkas att Lars ville att arvet skulle komma just till sin fru, och ingen annan. Men även att det skulle komma till hans fru och hennes arvingar. Detta är dock omöjligt att svara på då jag ej vet vad som står preciserat i testamentet.

Det finns även en tolkningsregel i Ärvdabalken 11 kap. 6§ där det framgår att om testamentestagaren går bort, ska dennes avkomlingar (barn) träda in i personens ställe, om personen var arvsberättigad efter testatorn. Detta innebär att om Lars (detta framgår ej av din fråga) är din far kan denna regel därför träda in.

Utifrån vad jag förstått din fråga har du tyvärr inte rätt till arv efter Lars (såvida ni inte är släkt), och hans syster och brorsbarn blir istället arvsberättigade.

För vidare hjälp att tolka ett sådant testamente hänvisar jag dig till Lawlines Juristbyrå där du kan boka tid med en jurist för ett sådant ärende! Du hittar det under fliken "Boka tid med jurist" ovan!

Hoppas att svaret var till din hjälp, ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2898)
2021-07-31 Hur upprätta testamente så att min sambo och sambos barn ärver mig?
2021-07-30 Formkrav testamente
2021-07-30 Bra utformning av testamente
2021-07-29 Bevittna testamente - varför och vilka?

Alla besvarade frågor (94568)