Testamenten upprättade utomlands
Vår mor som avled i Mars hade tillgångar i form av fastigheter både i Sverige och i Spanien. Hon upprättade testamente i båda länderna 1987. Det spanska testamentet gällde bara tillgångarna i Spanien och angav att maken (som inte är våran far) skall vara ensam arvtagare till de tillgångarna.
Därefter upprättade hon ett nytt testamente i Sverige 2011 och det är nu gällande. Det testamentet innehåller formuleringen att det upphäver alla andra testamenten. Dock finns inte formuleringen att svensk arvsrätt skall tillämpas i något av testamentena.
Innebär detta att det senaste testamentet från 2011 även upphäver det spanska, eller räknas det spanska testamentet separat för tillgångarna i Spanien?
Lawline svarar
Hej,
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Svaret på din fråga avgörs av vilken lag som är tillämplig på arvet efter din mor. Lagen som är tillämplig är lagen i det land där hon har hemvist vid sin död. (art. 21 EUs arvsförordning) Det eftersom du skriver att hon inte har gjort något val av lag (art. 22 EUs arvsförordning)
Om din mor bodde i Spanien vid sin död kan hon möjligen anses ha haft hemvist i Spanien. Vid bedömningen ska man enligt förarbetena se till:
- vistelsens varaktighet,
- syftet med vistelsen,
- om hon pga. yrkesmässiga eller ekonomiska skäl bott i Spanien men bibehållit en nära koppling till Sverige bedömningen av vart hon kan anses ha haft hemvist.
Eftersom du inte skriver något om att hon bodde i Spanien vid sin död utgår jag ifrån att hon hade hemvist i Sverige. Att hon hade hemvist i Sverige medför att svensk rätt är tillämplig. Svensk rätt är då tillämplig på arvet i dess helhet, alltså oavsett vart tillgångarna finns eller vilken typ av tillgång det är. (art. 23 EUs arvsförordning) Att svensk rätt är tillämplig medför även att frågan om vilket testamente som gäller regleras av svensk lag. (art. 24 EUs arvsförordning)
Eftersom testamentet som upprättades 2011 föreskriver att alla tidigare testamenten är utan verkan är det detta testamentet som är giltigt och de tidigare är alltså ogiltiga, även de testamenten som upprättats i Spanien. (10 kap. 5 § ÄB)
Hoppas detta besvarade din fråga och gav klarhet i rättsläget! Om något är otydligt är du varmt välkommen att kontakta mig på min mail: felicia.lundgren@lawline.se. Om du är intresserad av efterföljande telefonrådgivning får du också gärna återkomma på min mail så bokar vi in en tid.
Med vänlig hälsning,