Testamente till syskon

2017-02-04 i Testamente
FRÅGA
Min fars halvsyster har gått bort.Hon hade en helbror och två halvsyskon (samma far).Den avlidna har skrivit ett testamente där hon testamenterar allt till sin bror respektive hans båda barn.Är detta korrekt?
SVAR

Hej och välkommen till Lawline!

Är det så att ett testamente har upprättats i laga form, inskränker detta den legala arvsrätten, dvs. arvsrätten som finns p.g.a. släktskap.

Rätten att jämka eller inskränka ett testamente gäller endast för bröstarvingar, dvs. testatorns (den som testamenterar) barn. Dessa kan då få ut sin laglott, vilket innebär en halv arvslott, innan det att testamentet träder i kraft. Det finns ingen sådan rätt för syskon, föräldrar eller annat släktskap. Testamentet kommer därför att verkställas i fallet.

Hoppas att svaret hjälpte dig, ha en fortsatt trevlig helg!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2901)
2021-08-04 Vad kan man göra om ett testamente kränker laglotten?
2021-08-03 Hur länge kan utbetalning på legat dröja?
2021-08-02 Kan ett testamente göra föräldrar och syskon arvlösa?
2021-07-31 Hur upprätta testamente så att min sambo och sambos barn ärver mig?

Alla besvarade frågor (94627)