Testamente

2017-02-09 i Testamente
FRÅGA
Min pappa vill testamentera alla sina tillgångar till mig( jag är bortadopterad men vi har idag en bra kontakt. Han är gift och har inga flera barn. Jag har läst om 4 prisbasbelopp som frun måste få. Kan han testamentera resten till mig inkl sin bostadsrätt som han köpte 15 år innan de träffades.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frun har rätt till hälften av hans giftorättsgods vid bodelningen, och precis som du säger fyra prisbasbelopp. Bostadsrätten kan, även om han köpte den innan de träffades, utgöra giftorättsgods om makarna inte genom till exempel äktenskapsförord gjort den till enskild egendom. Om den utgör giftorättsgods ska hälften av den tillfalla hans fru vid bodelningen. Om ett äktenskapsförord upprättas där de stadgar att det är hans enskilda egendom kan han testamentera hela bostadsrätten till dig.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Andrea Sedvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2931)
2021-09-21 Kan jag villkora mitt testamente?
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz

Alla besvarade frågor (95759)