Tacka nej till pass vid timanställning

2019-06-30 i Anställningsformer
FRÅGA
Hej. Jag är anställd som timanställd vid behov. Alltså ringer de endast när de behöver mig. Har jag rätt att tacka nej till pass? Och har de rätt att boka in mig innan de frågat om min tillgänglighet? Tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Timanställning är inte en anställningsform enligt lagen. Anställningen är antingen en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning (se LAS 4§). Eftersom en timanställning inte är en lagstadgad anställningsform är det extra viktigt vad som står i ditt anställningsavtal. Timanställning kan nämligen betyda lite olika saker.

Man kan ha en tillsvidareanställning (fast anställning) som är begränsad till vissa bestämda antal timmar, eller med andra ord är på deltid. Vissa kallar det för timanställning.

Vanligast är dock att man med timanställning syftar till att man har flera visstidsanställningar. Rent juridiskt sluts ett nytt, tidsbegränsat, anställningsavtal för varje tillfälle man arbetar. Jobbar man 3 timmar på måndagen och 3 timmar på fredagen ses varje arbetstillfälle som en ny anställning begränsad till 3 timmar. Jag utgår från att det är den typen av anställning du syftar på. Vid en sådan timanställning har du rätt att tacka nej till pass när du vill och arbetsgivaren har inte rätt att boka in dig på pass såvida ni inte överenskommit om att du ska arbeta dessa timmar.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Anja Bartholdsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Anställningsformer (649)
2020-01-21 Kan jag frånträda en provanställning innan den börjat?
2020-01-21 Jag har en intermittent anställning, kan jag få ett anställningsavtal? När övergår visstidsanställning till tillsvidareanställning?
2020-01-21 Har jag blivit uppsagd?
2020-01-17 Avbrytande av provanställning

Alla besvarade frågor (76593)