Störningar i bostadsrättslägenhet

tjenare jag bor i en bostadsrätt och jag undrar hur mycket ljud får jag föra på natten för jag är nattuggla och arbetslös och sitter mycket och spela/snackar skype och även streamar på twitch och ibland kan det bli efter 12 och då nu den senaste veckan har min granne i nästa trappuppgång som bor vägg i vägg med mig börjat banka i väggen på sena kvällar/nätter för att som jag tolkar det indikera att jag för för mycket ljud :/ hur mycket får jag föra?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om vad man har för skyldigheter när man bor i en bostadsrätt finns i bostadsrättslagen (se här).

Undvik att störa dina grannar på kvällen och natten

När man använder sin bostadsrättslägenhet får man inte utsätta sina grannar för störningar som kan försämra deras bostadsmiljö till den grad att störningarna inte kan accepteras (7 kap. 9 §). När man bedömer vilka störningar som man som granne måste tåla utgår man från den allmänna uppfattningen om vilka störningar man ska behöva tåla. En bedömning av störningen måste också göras i varje enskilt fall. Om man till exempel renoverar sin lägenhet under en tid och det medför oväsen är det en tillfällig störning som grannar normalt måste tåla. Generellt kan sägas att grannar får tåla liv och rörelse under dagen medan man under natten ska kunna sova ostört.

Under natten får du alltså inte föra så mycket ljud att det stör dina grannar. Det är inte säkert att ljud som accepteras på dagen accepteras sent på kvällen/natten. Det är svårt att säga exakt hur mycket ljud som får föras eftersom att en bedömning måste göras i varje enskilt fall, men är det så att det du gör vid datorn medför mycket ljud sent på kvällen är det något du ska vara försiktig med. Om din granne dessutom hör dig på natten är det ett tecken på att det är för mycket ljud.

Vad som kan hända om man stör sina grannar

Om man utsätter sina grannar för störningar i boendet ska bostadsrättsföreningen säga till hyresgästen att sluta med störningarna. Föreningen ska även meddela socialnämnden i den aktuella kommunen. Är störningarna särskilt allvarliga får föreningen säga upp bostadrättsinnehavaren. I ditt fall skulle jag inte säga att det rör sig om en särskild allvarlig störning men du bör ändå vara försiktig med höga ljud sent på kvällen.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel FrickRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Bostadsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000