Störningar i bostadsrättslägenhet

2017-05-10 i Bostadsrätt
FRÅGA
tjenare jag bor i en bostadsrätt och jag undrar hur mycket ljud får jag föra på natten för jag är nattuggla och arbetslös och sitter mycket och spela/snackar skype och även streamar på twitch och ibland kan det bli efter 12 och då nu den senaste veckan har min granne i nästa trappuppgång som bor vägg i vägg med mig börjat banka i väggen på sena kvällar/nätter för att som jag tolkar det indikera att jag för för mycket ljud :/ hur mycket får jag föra?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om vad man har för skyldigheter när man bor i en bostadsrätt finns i bostadsrättslagen (se här).

Undvik att störa dina grannar på kvällen och natten

När man använder sin bostadsrättslägenhet får man inte utsätta sina grannar för störningar som kan försämra deras bostadsmiljö till den grad att störningarna inte kan accepteras (7 kap. 9 §). När man bedömer vilka störningar som man som granne måste tåla utgår man från den allmänna uppfattningen om vilka störningar man ska behöva tåla. En bedömning av störningen måste också göras i varje enskilt fall. Om man till exempel renoverar sin lägenhet under en tid och det medför oväsen är det en tillfällig störning som grannar normalt måste tåla. Generellt kan sägas att grannar får tåla liv och rörelse under dagen medan man under natten ska kunna sova ostört.

Under natten får du alltså inte föra så mycket ljud att det stör dina grannar. Det är inte säkert att ljud som accepteras på dagen accepteras sent på kvällen/natten. Det är svårt att säga exakt hur mycket ljud som får föras eftersom att en bedömning måste göras i varje enskilt fall, men är det så att det du gör vid datorn medför mycket ljud sent på kvällen är det något du ska vara försiktig med. Om din granne dessutom hör dig på natten är det ett tecken på att det är för mycket ljud.

Vad som kan hända om man stör sina grannar

Om man utsätter sina grannar för störningar i boendet ska bostadsrättsföreningen säga till hyresgästen att sluta med störningarna. Föreningen ska även meddela socialnämnden i den aktuella kommunen. Är störningarna särskilt allvarliga får föreningen säga upp bostadrättsinnehavaren. I ditt fall skulle jag inte säga att det rör sig om en särskild allvarlig störning men du bör ändå vara försiktig med höga ljud sent på kvällen.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1243)
2021-09-19 Vad kostar en extern ordförande i en bostadsrättsförening?
2021-09-16 Får man använda inre reperationsfond trots ägarbyte?
2021-09-15 Behöver man styrelsens godkännande för att ha en inneboende?
2021-09-14 Brf:s villkor med fläckfritt belastningsregister

Alla besvarade frågor (95740)