Förråd i bostadsrätt – vad säger lagen om tillhörighet och nyttjanderätt?

Hej Jag har köpt en brf lägenhet 2rok med ett förråd bredvid med dörr utifrån. Nu säger föreningen att detta förråd tillhör grannen. Köpet 2024-01-31 i mars 2025 fick jag reda på detta. År troligen 2020 har någon tagit över detta förråd genom att bryta in sig i förrådet ifrån min lägenhet o byt lås. Jag är 3 köparen av lägenheten. Jag är den ende med ett köpekontrakt på förrådet. I Grannens kontrakt står det ett källarförråd. Men brf säger att vid byggandet 70talet så delades detta stora förråd till två mindre. Varav att 4st 2or blev av med detta yttre förråd. Det finns inget annat skrivit om detta endast 56.5m2 och 59m2 för 4 andra tvåor som fått behålla detta förråd. Då finns ingen yttre dörr till förråd. Utan boa59

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Jag tolkar din fråga som att du undrar vem som har rätt till ett förråd som du har fått tillgång till i samband med ditt köp av en bostadsrätt, men som föreningen i efterhand menar tillhör grannen. Du har ett köpekontrakt där förrådet står med, men det framgår inte av några andra handlingar att det formellt är knutet till bostadsrätten.


Vad avgör om förrådet tillhör bostadsrätten?

Det avgörande är vad som står i det ursprungliga upplåtelseavtalet mellan föreningen och den första ägaren av bostadsrätten. Detta avtal visar vilka utrymmen som upplåtits med bostadsrätten (t.ex. lägenhetsyta, balkong, förråd).


Om det inte framgår i upplåtelseavtalet, och det heller inte anges i lägenhetsförteckningen eller någon annan formell dokumentation att förrådet ingår, är det föreningen som bestämmer vem som får nyttja förrådet.


Vad händer om förrådet inte tillhör bostadsrätten?

Om förrådet inte enligt föreningens handlingar tillhör bostadsrätten, men ändå angetts i ditt köpekontrakt, innebär detta att du köpt något som säljaren inte haft rätt att sälja. Det betraktas då som ett fel i köpet enligt 17 § 

Köplag (1990:931). I ett sådant fall kan du rikta krav mot säljaren, framför allt genom att kräva prisavdrag som motsvarar det ekonomiska värdet av förrådet. 


Hur stort kan prisavdraget vara?

Prisavdraget ska motsvara värdeskillnaden mellan bostadsrätten med förrådet, och bostadsrätten utan förrådet,
vid tidpunkten för tillträdet. Exempel: Om värdet med förråd hade varit 2 000 000 kr, men utan förråd är 1 900 000 kr, har du rätt till ett prisavdrag på 100 000 kr, alltså 5 %.


För att styrka detta bör du anlita en värderingsman som kan bedöma värdet på bostaden med och utan förråd vid tillträdet.


Sammanfattningsvis

Om det inte finns något i upplåtelseavtalet eller föreningens handlingar som visar att förrådet är en del av bostadsrätten, har du rätt att kräva ersättning från säljaren. Detta sker i form av prisavdrag motsvarande värdet på förrådet vid tillträdet. Du bör därför skaffa underlag från föreningen och låta en värderingsman bedöma priset. Observera vidare att reklamation måste ha skett i tid, vilket är inom två år från att köparen tog emot varan, vid köp av bostadsrätt anses denna tidpunkt vara när köparen får tillträde till lägenheten. I annat fall preskriberas köparens anspråk mot säljaren.


Har du fler frågor eller vill få hjälp med att gå vidare i ditt ärende, är du varmt välkommen att höra av dig till oss igen! Du kan också kontakta vår jurist Sara som arbetar med liknande frågor på sara.djogic@lawline.se.

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Bostadsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000