Störningar enligt bostadsrättslagen

1. Kan upprepade mail (utan framförda hot) om fel och brister i föreningen från undertecknad till styrelsens 5 personer (!) för en bostadsrättsförening utgöra störningar för samtliga boende (48 st) och riskera deras mental hälsa? Hur är detta möjligt att påstå? Några bevis för angivna störning från styrelsen har inte presenterats för undertecknad. 2. Av pkt 1 hotas undertecknad av styrelsen med omedelbar avflyttning från borätten samt att borätten kommer att försäljas genom Kronofogden på exekutiv auktion. Detta hot är ägnat åt att skapa rädsla hos undertecknad. 3. Är detta olaga hot?

Lawline svarar

Hej och tack för att du kontaktar Lawline! Regler om störande grannar finns i bostadsrättslagen (1991:614). Vi kommer även titta på vissa delar av brottsbalken (1962:700) för att se om någon brottslig handling kan vara aktuell i din situation.


En bostadsrättshavare får inte störa sina grannar

En bostadsrättshavare får inte störa sina grannar på ett sätt som kan vara skadligt för hälsan eller i annat fall försämrar deras bostadsmiljö som inte skäligen bör tålas (7 kap. 9 § första stycket bostadsrättslagen). Det är inte alla störande ljud eller beteenden som räknas som störningar enligt lagen. Alla har rätt att leva ett normalt liv och vissa störningar, som till exempel lekande barn anses inte omfattas av lagen. Att en granne ofta spelar musik eller gör annat oväsen nattetid är däremot sådana störningar som typiskt sett omfattas av lagen.


Generellt sett är det fullt rimligt att boende i en bostadsrättsförening påtalar problem och brister till styrelsen. E-postmeddelanden som inte innehåller hot eller personangrepp och som handlar om konkreta frågor rörande föreningens förvaltning är inte automatiskt störande för andra boende (eller riskerar deras mentala hälsa).


I ditt fall nämner du att det handlar om upprepade mejl som skickats till fem personer i styrelsen och som verkar ha kommunicerats ut till samtliga 48 bostadsrättshavare. Jag utgår här från att några av dessa personer har uttryckt att det påverkar deras mentala hälsa. Om så är fallet kan detta eventuellt klassificeras som ”spamming”, en form av ofredande, vilket kan vara brottsligt.


Om ett mycket stort antal meddelanden skickas till en person med avsikt att de ska vara störande, kan det finnas en risk att handlingen utgör brottet ofredande enligt 4 kap. 7 § brottsbalken. För att ett agerande ska betraktas som ofredande krävs att gärningspersonen är medveten om att de upprepade meddelandena uppfattas som störande.


Styrelsen måste agera vid störningsfall

Om styrelsen har fått en indikation på en störning, ska de bedöma om det handlar om en störning eller inte. Om det är en störning ska styrelsen ge grannen en tillsägelse att omedelbart upphöra med störningen och underrätta socialnämnden (7 kap. 9 § andra stycket bostadsrättslagen). Om störningarna inte upphör efter tillsägelsen kan den störande grannen bli uppsagd för förverkande och behöva flytta från föreningen (7 kap. 18 § punkt 5 bostadsrättslagen).


Om det rör sig om särskilt allvarliga störningar, som till exempel misshandel eller ofredande, kan föreningen direkt säga upp den störande grannen för förverkande. Styrelsen behöver i så fall inte ge någon tillsägelse innan uppsägningen och inte heller underrätta socialnämnden (7 kap. 9 § tredje stycket bostadsrättslagen).


Är styrelsens hot om omedelbar avflyttning och försäljning av bostadsrätten genom Kronofogden ett olaga hot?

Vidare beskriver du att, i samband med de ovan nämnda e-postmeddelandena, har styrelsen hotat dig med att du omedelbart kan bli tvungen att flytta från din bostad, och att din bostadsrätt kan säljas via Kronofogden på en offentlig auktion. Du beskriver det som ett hot som är avsett att skapa rädsla hos dig.


Brottet olaga hot regleras i 4 kap. 5 § brottsbalken. Man begår detta brott om man "hotar med brottslig gärning på ett sätt som är ägnat att hos den hotade framkalla allvarlig fruktan för egen eller annans säkerhet till person eller egendom".

För att något ska räknas som ett "olaga hot" måste själva hotet gälla något som i sig är en brottslig gärning, till exempel ett hot om misshandel, mord eller skadegörelse. Att hota med något som inte är brottsligt, till exempel en omedelbar avflyttning, kan alltså inte räknas som ett olaga hot enligt denna bestämmelse.


Vad kan du göra?

Om du har skickat upprepade e-postmeddelanden till flera personer i föreningen, och några av dem har uttryckt att det påverkar deras mentala hälsa, kan detta eventuellt betraktas som ofredande och därmed utgöra ett brott enligt brottsbalken. Det kan även ses som en allvarlig störning som ger föreningen rätt att säga upp dig för förverkande. Mitt tips är således att kontakta styrelsen och försök lösa situationen. Styrelsen är skyldig att agera om det finns störningar, men det kan vara en missförstånd om du inte avsett att orsaka störningar. Försök att lösa eventuella missförstånd direkt med styrelsen genom att förtydliga att dina mejl handlar om att påtala problem och inte om att skapa störningar. I det fall det inte varit fråga om ett ofredande, och du hotas med omedelbar flyttning, rekommenderar jag dig att kontakta en jurist för vidare hjälp i detta avseende.


Önskar du få ytterligare hjälp i ärendet är du välkommen att kontakta en av Lawlines jurister, Sara Djogic. Du når henne enklast på sara.djogic@lawline.se.

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Bostadsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000