Skydda familjeägd fastighet genom efterarvsförordnande
Hej,
Man kan säga att jag går saker och ting lite i förväg men är lite orolig att mina barn kan tvingas bråka med "utomstående" när det gäller vårt fritidshus. Jag har två barn och är separerad men vem vet, jag kanske gifter mig nån gång. Jag har också en bror som har en sambo och dem kanske gifter sig. Dock har dem inga barn och de kommer inte att få några heller.
När vår far går bort så kommer ju jag och min bror ärva honom antar jag?
Det finns inga konstigheter i familjen och hans högsta önskan är att fritidshuset hålls inom familjen då vi ägt det i flera generationer.
Om/när jag och min bror går bort finns det då någon "risk" att våra eventuellt ingifta fruar har någon rätt till fritidshuset?
Lawline svarar
Hej och varmt välkommen till Lawline!
För att besvara din fråga kommer jag först att presentera vissa bakomliggande förhållanden som jag antar föreligger utifrån hur din fråga är ställd. Ifall någon av dessa inte stämmer är du varmt välkommen att kommentera nedan så kan jag ändra svaret utifrån de eventuellt ändrade premisserna.
Allmänt
Som jag förstår det så föreligger dessa familjeförhållanden:
Du och din bror har en far som äger en fritidsbostad som han önskar ska ärvas inom familjen och inte till någon som du kallar ”utomstående”. Eftersom du inte nämner någon mor antar jag att en sådan inte finns med i bilden.
(Ifall det finns en mor som är gift med denna fader så kommer hon troligen att få ärva fadern innan er och ni får ”vänta” tills att hon går bort innan ni ärver fritidsfastigheten).
Jag antar vidare att du och din bror är ensamma bröstarvingar till er far. Alltså att det inte finns något ytterligare syskon eller halvsyskon. Ifall det inte finns någon moder med i bilden som har arvsrätt eller efterarvsrätt till hennes särkullsbarn så kommer du och din bror att ärva denna fritidsfastighet enligt ärvdabalken 2:1§ som du kan läsa här.
Här börjar svaret på din fråga
Ifall du och din bror ärver halva fritidshuset var och sedan går bort. Finns det då någon ”risk” att då ingifta fruar har någon rätt till fritidshuset. Eftersom detta giftemål inte i detta nu inte existerar kan denna fråga lösas på ett relativt enkelt sätt. Er far kan, i testamente, förordna om ett s.k. efterarv vilket innebär en uppskjuten arvsrätt. Han kan då skriva i sitt testamente att du och din bror endast ärver fritidsfastigheten med fri förfoganderätt och att huset, när du och din bror avlider, skall tillfalla dina barn (eftersom det är som jag förstår det, dem enda arvingarna efter dig och din bror). Detta torde vara ett effektivt sättet att säkra att fastigheten stannar i familjen. Han kan också i detta testamente skriva att fritidsfastigheten ska utgöra din och din broders enskilda egendom för att skydda den ytterligare mot ett eventuell bodelningsanspråk eller liknande vid skilsmässa eller efter någon av er avlidit.
Ifall ingen av dessa försiktighetsåtgärder vidtas, vad händer då? Dina barn är särkullsbarn vid en eventuell skilsmässa mellan dig och din framtida fru. Ifall ni inte upprättat ett äktenskapsförord mellan er har hon som huvudregel rätt till hälften av ert gemensamma äktenskapsgods vid en bodelning. Detta innebär att du kan förlora en del av fritidsfastigheten redan vid bodelningen som sker som huvudregel innan efterlåtenskapen efter dig skiftas ut efter din död ifall din framtida maka begär det. Eftersom dina barn alltid kommer att vara särkullsbarn (utom ifall du gifter om dig med deras mamma) har dem rätt att direkt få ut sin arvslott. Det innebär att dem har en rätt att dela på ditt arv oavsett din framtida fru. Det är bodelningen som sker efter det att du avlider som är problematisk. Detta kan du lösa genom att, som jag ovan anförde, din far förordnar om att fastigheten ska vara din enskilda egendom eller att du i äktenskapsförord förordnar om just detta.
Din broders del däremot är lite mer problematisk. Eftersom han inte har några barn kommer hela arvet att tillfalla hans framtida fru ifall han inte testamenterar fritidsfastigheten till dina söner eller dig. Som hans bror är du först i ledet att ärva honom men en eventuell maka kommer alltid att trumfa din arvsrätt. Därför bör han dels upprätta ett äktenskapsförord där han förordnar fritidshuset som enskild egendom och ett testamente där han förordnar att fritidshuset ska tillfalla dig eller dina söner framför hans fru.
Sammanfattning
Som du kan läsa i svaret ovan finns flertalet olika lösningar på ert problem. Jag rekommenderar att ni vänder er till en av våra erfarna jurister genom ”boka tid med jurist” och tillsammans upprättar ett skyddsnät för att fritidsfastigheten skall hålla sig inom familjen. Detta eftersom det jag skrivit ovan bygger på antaganden och huvudregler som det finns undantag till. Det går inte att ge ett utförligare svar på din fråga utan att ha fler premisser i just ert fall men jag hoppas att jag klargjort att det definitivt finns en ”risk” för att eventuellt ingifta fruar har rätt till fritidshuset och hjälpt dig på vägen att skydda fastigheten mot framtida anspråk.
Jag hoppas att jag har besvarat din fråga till iallafall viss del och har du ytterligare frågor kan du mejla oss på info@lawline.se eller boka tid med någon av våra erfarna jurister.
Mvh,