Skydda arv från utmätning?

2021-07-29 i Arvsavstående
FRÅGA
Undrar följande om jag har en skuld hos kronofogden: Om min far avlider, kan jag då avsäga mig min arvslott vid dödsbodelningen och istället låta min son få pengarna, eller går kronofogden direkt in och tar pengarna?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Du kan mycket riktigt avstå från arvet för att förhindra att kronofogden utmäter egendomen. En risk med det är dock att arvsavståendet kan komma att betraktas som en gåva till din son vilken kan gå åter genom återvinning i det fall du skulle försättas i en personlig konkurs (4 kap. 6 § konkurslagen).

Värt att notera är att du inte kan påverka vem som ska ärva i ditt ställe utan det bestäms av den legala arvsordningen. Din son står på tur men har du exempelvis flera barn delar de lika på arvet (2 kap. 1 § ärvdabalken).

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Olof Funke
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsavstående (347)
2021-08-26 Vad krävs för ett giltigt arvsavstående?
2021-08-15 Överlåtelse av arv
2021-08-03 Hur avsäger jag mig min rätt till arv?
2021-07-29 Skydda arv från utmätning?

Alla besvarade frågor (95729)