Skuldsanering vid äktenskap

2017-06-30 i Skuldsanering
FRÅGA
Hej,Min man vill ansöka om en skuldsanering och jag undrar om min ekonomi blir drabbad av det? Vi är gifta fortfarande men bor inte ihop och har olika adresser.Med vänlig hälsning, R
SVAR

Hej!

Tack för att du väljer att vända dig till Lawline med din fråga.

Enligt 1 kap 3 § Äktenskapsbalken (ÄktB) äger makar sina egna tillgångar och svarar för sina egna skulder. Vid skuldsanering ska därför inte den andra maken behöva påverkas så länge skulderna inte härrör till även denne. Det krävs dock att den make som genomgår skuldsanering sköter sina betalningar så utmätning inte blir aktuellt.

Om utmätning skulle krävas kan dock den andra makan påverkas eftersom alla tillgångar som finns i det gemensamma hemmet presumeras tillhöra den som utmäts, se 4 kap 19 § Utsökningsbalken (UB). Här kan du visserligen skydda din egendom, av särskilt betydande värde, genom att behålla ägandebevis för dessa.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga, om inte får du gärna skriva i kommentarsfältet så kan jag försöka förklara ytterligare.

Med vänliga hälsningar,

Amelie Demelew
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej, jag har ansökt for skuldesanering och ar gift med 2 barn, hur pa verks min äktenskap om vi ar fortfarande gift, eller måste vi skiljas om jag vill inte att den paveka min fru ekonomi. Tack pa for hand
2019-03-21 23:34
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Skuldsanering (142)
2019-10-17 Få bort skulder?
2019-10-03 Utmäts egendom vid skuldsanering?
2019-09-30 Sambo och skuldsanering
2019-09-30 Ansökan om skuldsanering

Alla besvarade frågor (73766)