Skjuta upp datum för huvudförhandling

2015-06-25 i PROCESSRÄTT
FRÅGA
Hej,Har flyttad till Portugal sen i första maj och har ansökt om NHR(Non habitual residence) certfikat som innebär att jag måste befinna mig i landet i 183 dagar att få detta certifikat.Idag har jag fått en kallese till huvudförhandling till domstolen till den16/9 i samband med en tvist med min ex fru.Det jag undrar är om det finns någon rättslig möjlighet att skjuta upp rättegången till november då jag har varit de 183 dagar i Portugal att inte riskerar att missa min NHR certifikat, hur goda min chanser är att få rättegången flyttad ifall vi redan nu informerar rätten om hur det ligger till för mig. Tack på förhand!Michael
SVAR

Hej Michael,

Tack för att du vänder dig till Lawline för hjälp och rådgivning!

Om du blivit kallad till huvudförhandling enligt 32 kap. 1 § Rättegångsbalken (RB) (se här) har du generellt sett en skyldighet att infinna dig såvida det inte föreligger ”laga förfall” (32 kap. 8 § RB). Laga förfall innefattar bl.a. sjukdom, avbrott i trafik eller dylika händelser som inte kunnat förutses. Rätten kan enligt 32 kap. 4 § RB ändra tid för huvudförhandling om de vet med sig att det föreligger omständigheter som utgör hinder för sammanträdet.

Jag skulle således råda dig att snarast möjligt kontakta domstolen och berörda parter och meddela dina omständigheter. De får sedan göra ett ställningstagande till huruvida det kan utgöra skäl att ändra datum för förhandling. Det är då viktigt att du hänvisar tydligt till de konsekvenser du möter ifall du åker ifrån Portugal innan du fått ditt NHR. Det är svårt för mig att bedöma sannolikheten till framgång då det är första gången jag stöter på dessa typer av omständigheter.

Jag hoppas mitt svar kommer till nytta!

Med vänliga hälsningar,

Viktor Serbán
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1036)
2020-07-14 Fullgörelse av avtal om rätt att träffa hund
2020-07-06 Möjligt att överklaga dom i brottmål på grund av att offentlig försvarare gjort ett dåligt jobb?
2020-06-28 "Hur kan jag stämma en socialsekreterare?"
2020-06-28 Kan man byta försvarsadvokat?

Alla besvarade frågor (81928)