Skilsmässa då inte äktenskapsförord finns

FRÅGA
Hej. Jag har varit tillsammans med en man 24 år . Vi har 2 barn. Köpte gemensamt ett hus 2005. Gifte oss 2009. Inga speciella papper skrevs. Hans familj bekostade en del av renoveringen innan vi gifte oss. Behöver jag tänka på något nu när vi nåda önskar skilja oss? Kan jag flytta från huset med barnen innan bodelning och skilsmässa är klar? Mannen önskar bo kvar och renovera färdigt innan huset ska säljas.
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Av den information som framgår av din fråga verkar det som att du och din make inte avtalade om något äktenskapsförord då ert äktenskap ingicks. Detta innebär att all er egendom hälftendelas vid skilsmässa. Således har det ingen betydelse att hans familj bekostade en del av renoveringen av ert gemensamma hus innan ni gifte er, såvida ni inte ingått något låneavtal med hans familj.

Det finns egentligen inget hinder för dig att flytta ifrån huset med barnen innan bodelningen och skilsmässan är klar. Eftersom ni däremot lär ha gemensam vårdnad över barnen bör ni komma överens om var de ska bo.

Vid ytterligare frågor är du välkommen att återkomma till oss!

Therese Yngwe
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1251)
2021-07-15 enskild egendom och testamente
2021-07-01 Vad gäller för bostadstillägg vid giftemål?
2021-06-30 Kan ett äktenskapsförord tecknas under pågående äktenskap? + hur behandlas pensionssparande vid bodelning?
2021-06-30 Måste ett äktenskapsförord vara registrerat hos Skatteverket?

Alla besvarade frågor (94236)