Skatt vid kapitalförlust utomlands

FRÅGA
Hej! Jag håller på att sälja mitt radhus i Spanien. Jag är svensk medborgare och är bosatt i Sverige. Huset blir sålt för en lägre summa än vad det köptes för. Alltså blir det en förlust. Måste jag skatta för försäljningssumman? Med vänlig hälsning
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Att du är bosatt i Sverige och är svensk medborgare innebär att du är obegränsat skatteskyldig, vilket i sin tur innebär att alla inkomster som huvudregel ska beskattas i Sverige. Vid inkomster från utlandet föreligger det dock ofta skatteavtal mellan de berörda länderna så att sk. dubbelbeskattning kan undvikas. Vid kapitalförsäljningar är det dock enbart vinsten från försäljningen, den sk. realisationsvinsten, som är beskattningsbar.

Fastigheter ses som en typ av kapital och det är alltså enbart just kapitalvinster som beskattas, d.v.s. försäljningspriset reducerat med inköpspriset (även inkluderat bl.a. vissa förbättrande utgifter). I detta fall nämner du att radhuset säljs för en lägre summa än det införskaffades för, vilket innebär att en kapitalförlust, inte kapitalvinst, har uppstått. I Sverige är du således inte skatteskyldig för försäljningen.

Utan att kunna det spanska skattesystemet torde samma gälla där, d.v.s. att det enbart är vinsten som är beskattningsbar. Ifall ni skulle göra en vinst på försäljningen ska, enligt gängse skatteavtal, den spanska skatten avräknas från den svenska. Det innebär att enbart en eventuell mellanskillnad mellan spansk och svensk kapitalskatt skulle beskattas i Sverige.

Med vänlig hälsning,

Anton Olenius
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Internationell skatterätt (291)
2021-07-21 Beskattning av person som ska jobba i Hong Kong
2021-07-20 Beskattning av pension vid flytt utomlands
2021-07-01 Vad är väsentlig anknytning?
2021-06-24 Kan en äga bostad i Sverige om en har skattehemvist i utlandet?

Alla besvarade frågor (94235)