Skatt på fastighetsförsäljning i Kanada

FRÅGA
Hej, jag har sålt en lägenhet i Canada och betalat reavinst skatt i Canada. Måste jag även deklarera försäljningen i Sverige? Jag bor permanent i Sverige.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt artikel 13.1 i skatteavtalet mellan Sverige och Kanada får kapitalvinst på fastighet beskattas i det land där fastigheten är belägen. Detta betyder dock inte att din skattskyldighet i Sverige automatiskt försvinner. Som permanent bosatt i Sverige är du nämligen obegränsat skattskyldig här för alla dina nationella och internationella inkomster (3:3, 3:8 inkomstskattelagen). Sett till artikel 13.1 i skatteavtalet, är dock Sverige skyldigt att undanröja den dubbelbeskattning som kan uppstå för dig i detta fall. Detta görs genom avräkning för den utländska skatten från den svenska skatten.

Det du bör göra är alltså att deklarera försäljningen i din svenska inkomstdeklaration samtidigt som du i deklarationen också begär avräkning för den utländska skatten så att du inte blir dubbelbeskattad. På den här sidan hos Skatteverket kan läsa mer om hur du begär avräkning.

Hoppas du fick svar på frågan! Återkom gärna om du har fler frågor.

Med vänliga hälsningar,

Angelica Karlsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Internationell skatterätt (245)
2020-05-11 Dubbelbeskattning av lägenhetsförsäljning
2020-05-11 Beskattas pensioner från Bosnien i Sverige?
2020-05-06 bor i italien och vill sälja fastigheten, skatt?
2020-04-30 Jag bor utomlands - ska jag betala skatt till Sverige?

Alla besvarade frågor (80215)