Skatt för gåvogivare i Danmark

FRÅGA
Hej!Fråga angående gåvoskatt från utlandet: min bror (dansk medborgare och bosatt i Danmark) vill ge mig (dansk medborgare och bosatt i Sverige) en större pengagåva. Om han upprättar ett gåvobrev så borde väl gåvan bli skattefri för mig eftersom jag är skriven i Sverige och det inte finns en gåvoskatt här? Finns det en risk att min bror behöver betala gåvoskatt i Danmark istället eller är det alltid endast mottagaren som skall betala detta?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Precis som du nämner finns inte längre någon gåvoskatt i Sverige, däremot finns den kvar i Danmark. Det kan vara så att din bror behöver betala gåvoskatt i Danmark, men med tanke på att detta regleras i dansk lag och eftersom att skatterätten ofta är föremål för förändringar rekommenderar jag att du hör av dig till Danmarks motsvarighet till Skatteverket (SKAT) för vägledning. Här hittar du deras hemsida.

Hoppas att detta var till hjälp!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Internationell skatterätt (295)
2021-08-03 Måste jag betala skatt i Sverige om jag flyttar till USA?
2021-07-31 Hur beskattas utbetalningar från en amerikans trust (Revocable trust) hos en förmånstagare i Sverige?
2021-07-30 Skatt på arv från Danmark
2021-07-28 Vart beskattas man för försäljning av fastighet i Mexiko?

Alla besvarade frågor (94603)