Skälig hyra för inneboende i bostadslägenhet

2019-04-30 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej! Har nyligen hyrt två rum och bott som inneboende. En av oss har bott i vardagsrummet och den andra i ett väldigt litet rum. Hyran var 4500 för det lilla rummet och 5500 för det stora. Hennes hyra låg på ungefär 6700kr inklusive el. Har nyligen pratat med någon som påstår att det är olagligt att ta så mycket i hyra, stämmer det?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Eftersom din fråga rör hyra tillämpas hyreslagen (12 kap. jordabalken).

Hyran ska bestämmas till ett skäligt belopp (12 kap. 55 § jordabalken). Det finns inget konkret svar på vad som utgör en skälig hyra, utan frågan besvaras efter en bedömning utifrån samtliga omständigheter i det enskilda fallet, t.ex. lägenhetens storlek, läge och skick. Hyran anses dock inte vara skälig om den är påtagligt högre än för andra, likvärdiga lägenheter (12 kap. 55 § första stycket).

I ditt fall betalar din hyresvärd 6700 kr i hyra, vilket inkluderar el.

Vidare ska, som huvudregel, en inneboendes betala så mycket i hyra som denna utnyttjar i utrymme. Om denna utnyttjar 50% av utrymmet i lägenheten, bör denna betala för 50% av hyran. Om hyresvärden tillhandahåller möbler, kan ett skäligt påslag göras för slitage. Även andra förmåner kan medföra tillägg.

Sammantaget behövs mer information om omständigheterna i din situation för att besvara din fråga. Ovan har jag redogjort för de regler som gäller enligt lag.

Min rekommendation är att du talar med din hyresvärd. Kommer ni inte fram till en lösning bör du kontakta hyresnämnden och meddela att du misstänker att din hyresvärd begär en oskälig hyra.

Jag hoppas att mitt svar var till din hjälp.

Med vänlig hälsning,

Linda La
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej , En tumregel är att en andrahandshyra inte får överstiga vad din hyresvärd betalar. Detta innebär att om du betalar mer så betalar du en överhyra. Precis som Lina skriver så får tillägg göras för möbler, el, internet och andra liknande bekvämligheter. Din värd har betalat 6 700 kronor medan ni (tillsammans) betalat 10 000 kronor. Ni betalar överhyra och har rätt att kräva tillbaka era pengar. Ett tips som ALLTID måste ges i samband med rådgivning om överhyror är att ansökan måste inkomma SENAST tre månader efter att ni flyttat. Hälsningar, Teamet på Orimlighyra.se
2019-05-05 18:31
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1388)
2019-07-20 Hyresvärdens underhållsskyldighet - utbyte av gamla fönster
2019-07-20 Vem bär ansvaret för skada orsakad på säkerhetsdörr?
2019-07-16 Är hyresvärden skyldig att utrota ohyra i lägenheten?
2019-07-16 Hyresgästs ansvar för att öppet fönster lossnat när hyresgästen inte varit hemma

Alla besvarade frågor (71226)