Skälig höjning av hyra
Hej!
Jag bor som hyresgäst i en privat villa (hyrs ut av en bolag, samma ägare) som är byggd om till 6 lägenheter. I september hade en hyresgäst som bor längst upp orsakat översvämmning i sin lägenhet. På grund av det har deras lägenhet samt lägenheten under den (1 trappa) och mitt badrum (2 trappor under) drabbat. Sedan dess har hyresgästen flyttat bort. I samtal med ägaren av huset så sa han att hans försäkring kommer att stå för skadorna. Igår fick jag ett mail från ägaren där han påstor att hans försäkring kommer inte stå för dom samt att dom kvarvarande hyresgäster (jag och tre till) kommer få höjd hyra och på så sätt avbetala renoveringen. I mailet han förklarar också att byggfirman som inspekterade skadorna tog beslut att stammarna samt tappvattensystemet måste bytas ut för hela huset. Mina tankar är att kanske försäkringen vill inte betala ut eftersom huset är inte upp till standarad längre? Han fortsätter förklara att när huset sist var byggd om (2002) allt var ok. Jag förstår när hyran går upp efter man på egen begäran engagerar ägaren att byta kakel, golv, måla om väggar osv, men det här var en olycka som ingen av oss kvarvarande hyresgäster är ansvariga för. Det känns lite konstigt att hyresgäster ska få höjning i hyran (dom andra tre har varken orsakat eller fått skador i sina lägenheter). Om det är problem med huset ska inte ägaren stå för kostnaderna? Jag vill bara veta om det här är enligt lagen eller ej.
Tack!
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Hyresvärden ska meddela dig skriftligen om han vill att hyresvillkoren ska ändras, vilket framgår av Jordabalken 12 kap 54 §. En höjning av hyran är en sådan ändring av villkoren och om hyresvärden vill ändra hyresvillkoren och du som hyresgäst motsätter dig det, måste ansökan om ändring av villkoren göras till hyresnämnden. Då blir det upp till nämnden att avgöra om den föreslagna hyran är skälig eller inte. Vid bedömning av skälighet görs bl.a. en jämförelse med lägenheter som med hänsyn till bruksvärdet är likvärdiga. Regeln är till för att skydda dig som hyresgäst mot oskäliga hyreshöjningar.
I detta fall kan det vara så att du tvärtom har rätt till att få hyran nedsatt för att renoveringen orsakar dig besvär. Huvudregeln för detta är att en hyresgäst har rätt till ersättning om en renovering innebär att man inte kan bo i lägenhet, måste använda toalett i annan lägenhet eller annan liknande ingripande begränsning i bruket av lägenheten (se Jordabalken 12 kap 15 §).
Mitt råd är att vända dig till hyresnämnden och be dem se över ändringen av villkoren för att göra en bedömning av om höjningen är att anse som skälig eller inte!
Hoppas du fick svar på din fråga!
Med vänlig hälsning,
Maria Makdesi