Skälig ekonomisk uppdelning mellan makar

FRÅGA
Hej!Jag är gift och min man vill att jag betalar halva hyran. Jag är sjukpansion och får ut 11,700 i månaden. Han får ut 25.000 i månaden. Jag betalar maten och allt rengöring och hygigen. Plus 2000 i månaden till min man.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag förstår det som att du behöver hjälp med att avgöra vad som vore en rimlig uppdelning för er makar ekonomiskt då er inkomst ser olika ut. Som utomstående är det däremot svårt att hjälpa till och bedöma vad som vore en rättvist i er situation.

Att din make har en högre inkomst skulle kunna tyda på att han borde skjuta till mer pengar ekonomiskt till hushållet. Detta framgår bland annat av 6 kap 1 § ÄktB som säger att makarna ska, utefter förmåga, bidra till gemensamma och personliga behov. Vidare säger 6 § 2 ÄktB att om den ena maken inte har tillräcklig ekonomi för att tillgodose sina egna behov, ska den andre maken skjuta till med ekonomiskt stöd. Detta är dock ganska vaga riktlinjer och jag hoppas ni själva kan komma överens om en ekonomisk plan som fungerar för er.

Jag hoppas du fick vägledning av mitt svar!

Therese Yngwe
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1281)
2021-11-20 Verkan av äktenskapsförord
2021-11-12 Änkling eller ogift
2021-11-11 Hur säkrar man egendom från bodelning?
2021-11-06 Särkullbarn, arvsrätt och äktenskapsförord

Alla besvarade frågor (97613)