Skadestånd vid olaga hot

FRÅGA
Hej jag och min syster fick hot av några killar påvägen hem från skolan, killarna hade en tändare och en hårspray. Får man skadestånd på det och isåfall hur mycket??
SVAR

Hej och tack för att du valt att kontakta Lawline!

Den information du lämnat är något knapphändig, så det är lite svårt att bedöma ditt fall. Det verkar dock som att du och din syster blivit utsatt för olaga hot. För att du ska få skadestånd för det krävs att ni gör en polisanmälan som sedan leder till åtal. Om de åtalade blir dömda kan skadestånd utgå i vissa fall. Vid muntliga hot uppgår skadeståndet till 5 000 - 7 000 kr. För att detta skadestånd ska utgå krävs dock som sagt att en rättsprocess inleds, där någon eller några av domstol kan anses ansvariga för det begångna brottet. Du kan alltså inte bara kräva skadestånd. Mer om skadestånd kan du läsa hos Brottsoffermyndigheten här och här.

Väl mött.

Sofia Nygren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hur kräver man skadestånd? (221)
2021-09-17 Hur får man skadeståndsersättning som målsägande?
2021-09-10 Hur får man skadeståndsersättning som målsägande?
2021-08-18 Kan man få ut ersättning för ful ärrbildning?
2021-08-17 Hur får man ersättning för parkeringsskada på en bil?

Alla besvarade frågor (95699)