Ska jag betala hyra en månad efter uppsägning eller till nästa månadsskifte?

2017-03-17 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej!Jag hyr en lägenhet i Åre med ett hyreskontrakt som har en månadsuppsägning. Det är inte en riktig lägenhet utan ett rum i en garagebyggnad bredvid hyresvärdens hus, så det är samma adress som dom. Hyresperioden är tillsvidare men på kontraktet står det 1 månads uppsägning från båda håll. Jag säger upp lägenheten nu den 13 mars. Måste jag då betala hyra tills nästa månadskifte ändå? alltså till april ut. eller har jag rätt att bara betala tills den 13 april (?) Med vänlig hälsning
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bestämmelser om uthyrning av bostäder finns i Jordabalken (JB) 12 kap. Som huvudregel gäller att uppsägningstiden för hyresbostäder räknas i hela kalendermånader, om inget annat har avtalats om. Ska inte hela kalendermånader gälla för uppsägning, så ska detta framgå tydligt i hyresavtalet.

Eftersom inget annat tycks framgå i ditt hyresavtal, ska uppsägningstiden räknas enligt huvudregeln. Sägs ditt hyresavtal upp ska det alltså upphöra att gälla vid det månadsskifte som inträffar tidigast efter en månad från uppsägningen. Eftersom du sa upp avtalet den 13 mars, så upphör det alltså att gälla den 30 april och du måste därför betala hyra fram till detta månadsskifte. (JB 12 kap. 4 § första stycket)

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1618)
2021-09-20 Har hyresgästen besittningsskydd i ett vanligt bostadshus?
2021-09-19 När brukar man betala hyra?
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt

Alla besvarade frågor (95746)