Sjukpenning som arbetslös?

2019-01-30 i Försäkringskassan
FRÅGA
Hej!Jag har blivit uppsagt med avgångsvederlag. Jag anmälde mig som arbetssökande på arbetsförmedlingen första arbetslösdag. Nu undrar jag om jag blir sjukskriven får jag sjukpenning ? Mvh
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När en arbetslös blir sjuk kan personen få sjukpenning från Försäkringskassan under vissa förutsättningar.
Du måste vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, undantag från detta kan göras om du slutat arbeta för mindre än 3 månader sedan (dock ges ingen sjukpenning för de första 14 dagarna då). Det krävs att du inte kan söka arbete eller ta ett arbete på grund av att du är sjuk, du måste även ha varit sjuk minst en fjärdedel av tiden som du skulle ha sökt arbete.

Det krävs även att man är försäkrad i Sverige, var ditt senaste arbete i Sverige är du oftast försäkrad i Sverige men du kan vara försäkrad i ett annat land. Var ditt senaste arbete i ett annat land kan du vara försäkrad i det andra landet eller i Sverige. Om du behöver hjälp med att reda ut vilket land du är försäkrad i rekommenderar jag att du ringer Försäkringskassans kundcenter.

För att ansöka om sjukpenning gör du en sjukanmälan och ansökan om sjukpenning hos Försäkringskassan. Precis som när man arbetar så ska man träffa en läkare och om denne anser att du inte kan arbeta sjukskriver hen dig och anger i läkarintyget att sjukskrivningen gäller mot arbetslöshet och att utföra "normalt förekommande arbete". Skillnaden mellan att vara anställd och bli sjukskriven mot att vara arbetslös är att den arbetslöse jämförs mot så kallat "normalt förekommande arbete" på arbetsmarknaden. Det finns ett tak för vilken ersättning en arbetslös kan få, det går inte att få ut mer i sjukpenning än vad man som frisk arbetslös har i a-kassa.

Vänliga hälsningar,

Lovisa Lundqvist
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Tack för svaret. Har Avgångsvederlager ingen betydelse i detta ( att få sjukpenning) ?! Mvh Nilly
2019-01-30 16:44
Hej igen, Sjukpenning kan påverkas av den så kallade minskningsregeln och bli lägre om en person exempelvis får lön samtidigt. Enligt Försäkringskassans allmänna råd (RAR 2002:5) är dock avgångsvederlag en typ av de ersättningar som inte bör betraktas som lön i minskningsregelns mening. Detta för att avgångsvederlag är en ersättning som intjänats tidigare och inte avser samma tid som sjukpenningen. Försäkringskassans allmänna råd är dock inte bindande och det kan göras olika bedömningar i olika fall, beroende på omständigheterna. Om du är osäker på omfattningen av ditt avgångsvederlag och om kan det påverka eventuell sjukpenning rekommenderar jag att du kontaktar Försäkringskassan så att de kan vägleda dig närmare i hur de gör sin bedömning i ditt specifika fall. Vänliga hälsningar,
2019-01-30 17:52
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Försäkringskassan (143)
2019-05-20 Har studenter rätt till bostadsbidrag?
2019-04-30 Försäkringskassan fattar inte beslut
2019-04-28 Får jag mindre i bostadstillägg om mitt vuxna barn bor i bostaden?
2019-04-27 Får försäkringskassan använda felaktiga uppgifter?

Alla besvarade frågor (69301)